8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Γαλλία: Με ψήφους δεξιάς και ακροδεξιάς πέρασε το νομοσχέδιο για την αγοραστική δύναμη

Με ψήφους δεξιάς και  ακροδεξιάς πέρασε το νομοσχέδιο για την αγοραστική δύναμη

Η γαλλική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός σε μια βασική προεκλογική υπόσχεση για ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών εν μέσω ραγδαίου πληθωρισμού, καθώς η Εθνοσυνέλευση ψήφισε σήμερα τα ξημερώματα νομοσχέδιο για την αύξηση των συντάξεων και το πάγωμα των αυξήσεων των ενοικίων.

Σε ένα πρώτο τεστ της ικανότητας του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καταλήξει σε συμβιβασμούς πέρα ​​από τις κομματικές γραμμές μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στις πρόσφατες εκλογές, το νομοσχέδιο θα πάει στη Γερουσία, την Άνω Βουλή που κυριαρχείται από τους συντηρητικούς Les Republicains.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης αύξηση μισθών για τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα, κουπόνια τροφίμων και μηχανισμό για τις εταιρείες να καταβάλλουν υψηλότερα αφορολόγητα μπόνους στους εργαζομένους. Το αναμενόμενο κόστος του προϋπολογισμού είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το να βοηθήσει τους Γάλλους να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος ζωής, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν μία από τις βασικές υποσχέσεις του Μακρόν μετά την πρώτη θητεία του που σημαδεύτηκε από τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων.

Τον περασμένο μήνα, η Γαλλία σημείωσε πληθωρισμό 6,5% σε ετήσια βάση.

Η ψηφοφορία αργά το βράδυ ακολούθησε έντονες συζητήσεις στις οποίες πολιτικοί της αριστερής συμμαχίας Nupes, του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου μπλοκ, επέκριναν την κυβέρνηση για τα μέτρα που είπαν ότι δεν πήγαν αρκετά μακριά. Εξασφαλίζοντας 341 ψήφους υπέρ του νομοσχεδίου, με 116 κατά, η κυβέρνηση υποστηρίχθηκε από τους Les Republicains και το ακροδεξιό Rassemblement National, ενώ οι νομοθέτες του Nupes δεν το υπερψήφισαν.

Πηγή: Reuters