Με κλιματικά κριτήρια το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»

Με κλιματικά κριτήρια το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»

Με κλιματικά και εισοδηματικά κριτήρια και με μοντέλο ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιείται για το επίδομα θέρμανσης θα αξιολογούνται οι αιτήσεις των νοικοκυριών για ένταξη στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» που αναμένεται να προκηρυχθεί έως το τέλος του καλοκαιριού.

Στόχος του προγράμματος είναι να εντάσσονται σε αυτό κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές που επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

Επιπρόσθετα, θα επανεξεταστούν τα ποσοστά επιδότησης των επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά και η λίστα των επιλέξιμων παρεμβάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ μελετώνται μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το νέο Εξοικονομώ θα είναι βασισμένο στο σύστημα που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Οικονομικών για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή, το ύψος της επιδότησης που θα λαμβάνει το κάθε νοικοκυριό θα αποτελεί συνάρτηση των βαθμίδων της θερμοκρασίας ανάλογα με το χρόνο που απαιτείται για τη θέρμανση (ή την ψύξη).

Επίσης, το ύψος της επιδότησης θα είναι αντιστρόφως ανάλογο του εισοδήματος. Δηλαδή, τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα θα λαμβάνουν υψηλότερη επιδότηση.

Τέλος, στις προθέσεις του υπουργείου Ενέργειας είναι και η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ειδικά στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια. Απώτερος στόχος είναι αυτά τα νοικοκυριά να καταναλώνουν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα που θα προέρχεται από μονάδες ΑΠΕ.