ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2017η
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Bloomberg: Με βαθμίδες και πιστοποιητικό εμβολιασμού το σχέδιο της ΕΕ για άρση του lockdown

Με βαθμίδες και πιστοποιητικό εμβολιασμού το σχέδιο της ΕΕ για άρση του lockdown

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να σχεδιάζει τη στρατηγική της για τη σταδιακή άρση των απαγορευτικών παρά τις όποιες καθυστερήσεις στη διαδικασία εμβολιασμών που προκαλεί η εμπλοκή με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση της διασποράς του κορονοϊού, κάτι που ενισχύει την προοπτική να αρθούν οι περιορισμοί που επιβαρύνουν τόσο τους πολίτες, όσο και την οικονομία» θα αναφέρει το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Η δημοσίευση του εγγράφου έρχεται καθώς η αύξηση της μετάδοσης σε ολόκληρη την Ευρώπη αναγκάζει τις κυβερνήσεις να παρατείνουν ή να επιβάλουν περιορισμούς.

Η συντονισμένη άρση των απαγορευτικών θα βασίζεται σε ένα σύστημα βαθμίδων «που θα αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος» σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το σύστημα το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων θα προβλέπει την προσομοίωση των περιθωρίων που θα έχει κάθε κυβέρνηση κράτους-μέλους για χαλάρωση των μέτρων "χωρίς να διακινδυνεύει την αύξηση των κρουσμάτων". Στόχος του ECDC είναι να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα τον επόμενο μήνα, λέει το προσχέδιο.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Airfinity Ltd. η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ορισμένες χώρες της ΕΕ λόγω ανησυχιών για πιθανές παρενέργειες θα μπορούσε να καθυστερήσει τον στόχο της ανοσοποίησης των τριών τετάρτων του πληθυσμού έως και ένα μήνα.

Ωστόσο, το προσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ αναμένει 300 εκατομμύρια δόσεις να διανεμηθούν στα κράτη – μέλη το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού για το λεγόμενο "πράσινο διαβατήριο", το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες. Το έγγραφο θα αναφέρει ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει εάν αυτοί που εμβολιάζονται με εμβόλια που δεν είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ θα είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς. Αυτό γιατί η Ουγγαρία έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολίων που παρασκευάζονται στη Ρωσία και την Κίνα, τα οποία δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τα φάρμακα. Η απόφαση για συμπερίληψη αυτών των εμβολίων στο πιστοποιητικό θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια εκτός του μπλοκ, βοηθώντας τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. 

«Τα πιστοποιητικά πρέπει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα», θα λένε οι ηγέτες σύμφωνα με ένα προσχέδιο της δήλωσής τους που είδε το Bloomberg.

Η ΕΕ ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν την πρόταση γρήγορα, ώστε τα πιστοποιητικά να έχουν τεθεί σε ισχύ έως τα μέσα Ιουνίου. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν επίσης να επιτρέψουν την άρση της σχεδόν γενικής απαγόρευσης που ισχύει επί του παρόντος για ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ. 

AP Photo/Kirsty Wigglesworth