Με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ από το μαιευτήριο τα νεογέννητα

Με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ από το μαιευτήριο τα νεογέννητα

Στην χορήγηση αριθμών φορολογικού και ασφαλιστικού μητρώου σε κάθε βρέφος που θα γεννιέται από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και στο εξής σε 13 μαιευτήρια της χώρας προχωρούν τα αρμόδια υπουργεία, στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος «μίας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση γεννήσεων.

Αναλυτικότερα, από σήμερα, Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας θέτουν σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα «μίας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων των παιδιών, το οποίο και προβλέπει την άμεση χορήγηση αριθμών φορολογικού και ασφαλιστικού μητρώου για όσα μωρά γεννιούνται στα 13 -προς το παρόν- μαιευτήρια που θα εφαρμοστεί αρχικά το μέτρο.

Η ψηφιακή δήλωση του γεννήσεων παιδιών θα γίνεται μέσα στα μαιευτήρια με μία μόνο ενέργεια από τους γονείς, ενώ αυτόματα θα γίνεται και η καταβολή του επιδόματος γέννησης που θα δικαιούνται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τα 13 πρώτα μαιευτήρια στα οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο, είναι τα εξής:

- Νοσοκομείο «Βενιζέλειο - Πανάνειο» Ηρακλείου Κρήτης

- Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

- Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

- Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

- Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο»

- Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας - Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης

- Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας - Νοσοκομειακή Μονάδα Άργους

- Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια»

- Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» 

- Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

- Γενικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», Αθήνα

- Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα»

- Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική «Μητέρα», Μαρούσι

Σημειώνεται πως σταδιακά στο σύστημα θα μπαίνουν ακόμα περισσότερα μαιευτήρια με στόχο, έως τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει διασυνδεθεί ηλεκτρονικά τουλάχιστον το 80% των μαιευτηρίων της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, σε πρώτο στάδιο οι γονείς θα προσέρχονται στην αρμόδια υπηρεσία που θα υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους (μέσω αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου) όλα τα δικαιολογητικά για τη ψηφιακή δήλωση της γέννησης του παιδιού τους θα αντλούνται αυτόματα από το «Μητρώο Πολιτών» ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά.

Εν συνεχεία, θα εκδίδεται η δήλωση γέννησης αφού οι γονείς ελέγχουν τα στοιχεία που αναγράφονται στη δήλωση και θα την υπογράφουν, ενώ θα αποτελεί δε αρχείο του μαιευτηρίου. Έπειτα, η δήλωση γέννησης θα αποστέλλεται online σε πραγματικό χρόνο στο Ληξιαρχείο με συνημμένα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ενώ με την οριστικοποίησή της στο μαιευτήριο θα αποστέλλεται εκ νέου ως εκκρεμότητα γέννησης στο αρμόδιο Ληξιαρχείο.

Εκεί, ο υπάλληλος του Ληξιαρχείου μέσω του Μητρώου Πολιτών θα συντάσσει την οριστική ληξιαρχική πράξη γέννησης συμπληρώνοντας όσα επιπλέον στοιχεία απαιτούνται από το ληξιαρχικό νόμο. Την ίδια στιγμή θα αποδίδονται στο νεογνό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ο οποίος θα αποτελεί τον «ενιαίο αριθμό πολίτη» ενώ η δήλωση γέννησης θα αποστέλλεται πλέον ως εκκρεμότητα στο αντίστοιχο Δημοτολόγιο για την αυτεπάγγελτη εγγραφή του παιδιού στην οικογενειακή μερίδα των γονιών του.

Τέλος θα κινητοποιούνται αυτομάτως ΗΔΙΚΑ και ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική κάλυψη του νεογνού, ενώ στο τέλος της διαδικασίας οι γονείς θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με sms είτε με e-mail σχετικά με την απόδοση του ΑΜΚΑ και την εγγραφή στο Ασφαλιστικό Ταμείο. Στην περίπτωση που θα προκύπτουν εκκρεμότητες θα ενημερώνονται και για αυτές.

Επιπλέον ηλεκτρονικά θα διεκπεραιώνεται και το στάδιο της αυτόματης απόδοσης του επιδόματος γέννησης καθώς στο μαιευτήριο θα καταχωρείται το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού της μητέρας και η ΑΑΔΕ θα αναλαμβάνει αυτομάτως την ενημέρωση του ΟΠΕΚΑ για τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος γέννησης.