Μάτι, το έγκλημα και η συγκάλυψη: «Θάψ' τα, γιατί θα σε σκίσουμε»

Μάτι, το έγκλημα και η συγκάλυψη: «Θάψ' τα, γιατί θα σε σκίσουμε»

Διάλογοι-φωτιά και στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν τις απειλές που δέχθηκε ο επικεφαλής των ερευνών για τις ευθύνες της τραγωδίας στο Μάτι το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018, αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πραγματογνώμων αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσιος, στον οποίο και ανατέθηκε από την Δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση δέχθηκε ευθεία απειλή από την κορυφή του Σώματος, προκειμένου να συγκαλύψει τα πραγματικά γεγονότα. «Θάψ’ τα μην μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν εντολές πολιτικές, 'από το υπουργείο', μην δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη, φτιάχτ’ τα απλά, ο άνεμος, τα πεύκα μέσα στα σπίτια, τα αυθαίρετα και μην γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου, θα σε σκίσουμε… Θες καμιά δυσμενή;», αναφέρεται χαρακτηριστικά στους διαλόγους- φωτιά που περιλαμβάνονται στα έγγραφα.

Διάλογοι και στοιχεία που δείχνουν απόπειρα συγκάλυψης της έρευνας, σχετικά με τα τυχόν λάθη και παραλείψεις που έγιναν το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018. Σύμφωνα με αυτούς τους διαλόγους  ο τέως αρχηγός του Σώματος της Πυροσβεστικής κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Ματθαιόπουλος φαίνεται να πίεσε και να απείλησε τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής ο οποίος και ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας.

Για την ακρίβεια ο κ. Ματθαιόπουλος φέρεται να τον προέτρεψε να αποκρύψει στοιχεία και να αποδώσει την εξάπλωση της φονικής πυρκαγιάς στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση και όλα αυτά φέρεται να τα έλεγε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ισχυριζόμενος ότι ακολουθούσε εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ο Ματθαιόπουλος φέρεται να είπε στον πραγματογνώμονα «…θαψ’ τα μη μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν πολιτικές εντολές, μη δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη… θα σε σκίσουμε, θες καμία δυσμενή;». 

Ωστόσο, ο κ. Ματθαιόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα. «Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη», είπε.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον δικηγόρο των οικογενειών των θυμάτων Αντώνη Φούσα, ο πραγματογνώμονας έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη πριν από περίπου ένα χρόνο για τις απειλές που έχει δεχτεί: «Υπήρξαν απειλές σοβαρές και για αυτό έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχει επιμεληθεί η δικαιοσύνη. Είχε δεχτεί απειλές σχετικά με το καθήκον, απειλές είχαν σχέση με την πραγματογνωμοσύνη και με τα αίτια της πυρκαγιάς και τους υπευθύνους και της μεγάλης καταστροφής».

Τα ηχητικά ντοκουμέντα που έφερε στη δημοσιότητα η «Καθημερινή»

«Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, ενώ έκανε λόγο για «έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις».

Επιπλέον, η κ. Όλγα Γεροβασίλη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντέδρασε αναφέροντας ότι «η απάντηση στο δημοσίευμα της Καθημερινής περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον». «Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου», πρόσθεσε. 

Περισσότερα στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί στα περίπτερα.