Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα
Στ. Πέτσας για αποκαλύψεις για Μάτι

Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα

Στις 23 Ιουλίου του 2020, συμπληρώνονται ακριβώς δύο χρόνια από την μαύρη επέτειο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής, η οποία κόστισε τη ζωή 102 ανθρώπων. Δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», λίγες μέρες, πριν την επέτειο της θλιβερής αυτής τραγωδίας προκαλεί αντιδράσεις αλλά και ερωτηματικά, αφού σύμφωνα με αυτό ο πραγματογνώμονας που ανέλαβε το πόρισμα για το Μάτι δεχόταν υποδείξεις και πιέσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να μην προχωρήσει με την πραγματογνωμοσύνη που είχε αναλάβει.

O Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχετικά με τις νέες αυτές αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι, ανέφερε «έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις αποκαλύπτουν τα συγκλονιστικά στοιχεία δικαστικών εγγράφων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, που έρχονται σήμερα στο φως από την «Καθημερινή».

Σύμφωνα με αυτά όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και για τη διατήρηση στο απυρόβλητο εμπλεκόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζει πως «καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος. διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων και αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό».

Επιπλέον ο κ. Πέτσας  υπογραμμίζει πως «όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η Kυβέρνηση Τσίπρα». «Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι», προσθέτει.

Τέλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ δηλώνει πως «πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Η τότε αρμόδια Υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη, αντί να απειλεί άλλους, οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις, όπως και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής».

Για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος κάνει λόγο η Όλγα Γεροβασίλη

Από την πλευρά της, σε δηλώσεις που έκανε η Όλγα Γεροβασίλη απέφυγε να απαντήσει για τις καταγγελίες που έφερε στο φως η «Καθημερινή τη Κυριακής» και καταλόγισε στη κυβέρνηση πολιτική εκμετάλλευση τους θέματος.

«Για τους ανθρώπους της Αριστεράς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη και η απόδοσή της συνιστούν ύψιστη αξία και διαρκές ζητούμενο. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι αυτό που συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της», είπε, προσθέτοντας «ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι».