Μάτι: Αυτό είναι το Πολεοδομικό Σχέδιο για την πληγείσα από τη φωτιά περιοχή

Μάτι: Αυτό είναι το Πολεοδομικό Σχέδιο για την πληγείσα από τη φωτιά περιοχή

Με ζητούμενο να εφαρμοστεί στην περιοχή ένα πρόγραμμα αστικής ανάπλασης, περιβαλλοντικής προστασίας και αντιμετώπισης των συνεπειών από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουνίου 2018, παρουσιάστηκε το Ειδικό Πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι. 

Η ολοκλήρωση του πολεοδομικού, χωροταξικού και ρυμοτομικού σχεδιασμού αφορά την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας (Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Αγία Μαρίνα, Σκουφέικα, Πευκώνας). 

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί με την εκπόνηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Η εκπόνηση του ΕΠΣ ολοκληρώθηκε σε μόλις δύο έτη, χρονικό διάστημα που αποτελεί ρεκόρ, δεδομένου ότι στο παρελθόν η ίδια διαδικασία απαιτούσε περίπου 10 χρόνια.

Το ΕΠΣ στοχεύει στην αναβάθμιση του χωρικού προορισμού της Περιοχής Επέμβασης (7.935 στρέμματα), σε σχέση με την περίοδο πριν από την πυρκαγιά. Η ανασυγκρότηση και ανάταξη της Περιοχής Επέμβασης θα βασιστεί σε πρότυπο χωρικής οργάνωσης, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της ορθολογικής οργάνωσης των χρήσεων γης και της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, της διαφύλαξης των φυσικών πόρων, με ανάδειξη/ενσωμάτωση των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και της εξασφάλισης συνθηκών ασφαλείας για κατοίκους και επισκέπτες.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την προηγούμενη εβδομάδα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ κηρύχθηκε ο ανάδοχος για το δεύτερο επίπεδο σχεδιασμού που αφορά στο Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής (ΡΣΕ) για τις περιοχές που υπέστησαν πλήγμα. Με το ΡΣΕ στόχος είναι να:

  • Να καθοριστούν επακριβώς οι κοινόχρηστοι, κοινωφελείς και οικοδομήσιμοι χώροι των προς πολεοδόμηση περιοχών.
  • Να εξειδικευτούν οι ρυθμίσεις και οι ειδικές προβλέψεις του Α’ σταδίου ΕΠΣ για την περιοχή Μάτι Αττικής περί χρήσεων γης και όρων δόμησης.
  • Να δημιουργηθούν τα οικόπεδα μέσω της πράξης εφαρμογής.
  • Να καθοριστούν τα διαγράμματα των δικτύων υποδομής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Δείτε αναλυτικά το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

pdf