7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Bloomberg: Μακρόν και Μέρκελ θα έχουν συνομιλίες με τον Σι Τζιπίνγκ εντός της εβδομάδας

Μακρόν και Μέρκελ θα έχουν συνομιλίες με τον Σι Τζιπίνγκ εντός της εβδομάδας
Johanna Geron, Pool Photo via AP

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να μιλήσουν αυτή την εβδομάδα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, την ώρα που η επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας παραμένει «παγωμένη».

Παρόμοιες συζητήσεις έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης μιας τηλεδιάσκεψης των τριών ηγετών με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 30 Δεκεμβρίου, η οποία κατέληξε σε μια επενδυτική συμφωνία η οποία έχει μπει στον «πάγο».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει σχολιάσει την είδηση για την τηλεδιάσκεψη ούτε οι αξιωματούχοι της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης έχουν επιβεβαιώσει ότι η επικοινωνία θα γίνει.

Οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ έχουν πληγεί φέτος μετά τις επικρίσεις κατά του Πεκίνου από την Ευρώπη και της προσπάθειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πιέσει τους  συμμάχους να συνασπιστούν σε μια ενιαία υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο τρόπος που μεταχειρίζεται τη μειονότητα των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ έχει αναδειχθεί ως βασικό σημείο έντασης, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσουν κυρώσεις. Η ένταση οδήγησε σε δισταγμό αναφορικά με την επικύρωση της Συνολικής Συμφωνίας για τις Επενδύσεις. Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν επίσης για δηλώσεις της Ομάδας των G7 και του Οργανισμού του Βορείου Ατλαντικού, εκφράζοντας ανησυχία για την πρόκληση της Κίνας έναντι της καθιερωμένης παγκόσμιας τάξης.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν έχουν υποστηρίξει μία μέση λύση με την Κίνα, της οποίας η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας του Covid-19.Ο Μακρόν φιλοξένησε μια τηλεδιάσκεψη με επίκεντρο το κλίμα με τη Μέρκελ και τον Σι τον Απρίλιο, λίγες μέρες πριν από μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα που φιλοξένησε ο Μπάιντεν.

Η Κίνα αντιπροσώπευε σχεδόν 700 δισ. δολάρια των εμπορικών συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι και λέγεται ότι ο Μακρόν είναι πρόθυμος να δώσει νέα ώθηση στα συμφέροντα της αεροπορικής εταιρείας Airbus. Οι Ευρωπαίοι θέλουν επίσης η Κίνα να διευκολύνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Κίνα για πολίτες της ΕΕ, ιδίως για τους επιχειρηματίες.