Μα τέλος πάντων ποιος είναι αυτός ο Λεξ;

Μα τέλος πάντων ποιος είναι αυτός ο Λεξ;

Βράδυ Κυριακής και το γήπεδο της Νέας Σμύρνης γέμισε. Είκοσι χιλιάδες παθιασμένοι θεατές άναβαν καπνογόνα σε κάθε τραγούδι του ράπερ Λεξ  κάνοντας τη νύκτα μέρα. Και έπειτα από λίγο διθύραμβοι στα social media. Ένας πραγματικός χαμός. Άναψε μια φωτιά στην Νέα Σμύρνη και αυτή μεταδόθηκε σαν πυρκαγιά από άκρη σε άκρη της χώρας. Μα, τέλος πάντων, ποιος είναι αυτός ο Λεξ; 

Δέσποινα Λημνιωτάκη: «Σήμερα έμαθα τον Λεξ, εντελώς υπαρξιακοί στίχοι, έμφαση στο πώς θα τα καταφέρεις με τα χεράκια σου, "το μυαλό μου είναι το μόνο που αξίζει", μια πικρή αγάπη για τον άδικο κόσμο αλλά δεν τα παρατάμε, "δεν φταίει το σχολείο για όσα μπόρεσα, φταίει που πεινούσα και δεν χόρτασα" (φανταστικός στίχος), "άμα δεν είμαι καλλιτέχνης, είμαι για κλινική" (τι έγραψε το άτομο, ολόκληρη τη θεωρία της ψυχοπαθολογίας σε ένα στίχο), πουθενά βρίσιμο, πάντα προοπτική παρά τη μαυρίλα.Θα ακούω κι εγώ».

Μινάς Στυλιανού: ΛΕΞ (Αλέξανδρος Λαναράς). Δεν παρακολουθούσα ποτέ τις εξελίξεις στην- εγχώρια και διεθνή- hip hop και rap σκηνή. Ωστόσο, όταν ένας καθόλου προβεβλημένος από τα Μ.Μ.Ε. (δεν το επιδιώκει και ο ίδιος από ό,τι έχω καταλάβει) 37χρονος Έλληνας ράπερ καταφέρνει κάνοντας συναυλίες να γεμίζει μεγάλους χώρους (Θέατρο Πέτρας 2019: 10-15.000 άτομα και γήπεδο Πανιωνίου, Νέα Σμύρνη, χθες το βράδυ: 20-25.000 άτομα) προφανώς και κάτι έχει να πει, κάποιες ερμηνείες του για την εποχή που ζούμε φαίνεται πως εκφράζουν σημαντική μερίδα ανθρώπων (για πολλούς ο τρόπος έκφρασης των ράπερ είναι απροσπέλαστος/ακατανόητος/έως και απεχθής»). 

Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: «Όπως είμαι υπέρ του νόμου (Λεξ) έτσι είμαι και υπέρ του Λεξ (του ράπερ). Καθώς μαζεψε 20.000 κόσμο χθες σε συναυλία, αποδεικνύοντας ότι είναι μια ισχυρή φωνή νεότερων ανθρώπων. Με στίχους που απηχούν την ασφυξία και τα αδιεξοδα ενός πολύ μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας. (Η μουσική του δεν με απασχολεί.) Με τρόπο σχετικά ήπιο, χωρίς την λατρεία της βίας. Ακούω και αφουγκράζομαι. Αλλαγές κυοφορούνται στα έγκατα».

Νίκος Λολιόπουλος: «ΕτοιμαζόΜαν να γράψω ένα ξεχεσμα για τις δηθενιες των συνομήλικων ημιμπαρμπαδων εδω μέσα, που μας τα έχουν κάνει νταούλια από το πρωί με τον Λεξ, ότι τους αρέσε και τον ακούν με τα παιδιά τους, αλλά έβαλα να τον ακούσω και αρεσε και σε εμένα γμτχμ»!

Κάτι τρέχει! 
Ένας καλλιτέχνης που μιλάει στις ψυχές των ανθρώπων. Αυτή είναι άλλωστε η δύναμη της Τέχνης. Αλλά δεν τον ξέραμε μέχρι χτες. Τον μάθαμε ένα πρωί. Και όπως λέει ο Τέλης Αϊβαλιώτης, αλλαγές κυοφορούνται στα έγκατα. Aυτό ειδικά πρέπει να το προσέξουμε… 

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]