Μ. Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο

Μ. Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο CNN Turk

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την πορεία του Oruc Reis και τις εντάσεις με την Ελλάδα, παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης σε συνέντευξη στο CNN Turk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορώντας την Ελλάδα για μαξιμαλισμό και σημειώνοντας πως «αν έχει η Ελλάδα προϋποθέσεις για τον διάλογο, τότε έχουμε κι εμείς».

«Το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια την Κυριακή και η Άγκυρα λέει ότι αυτό έγινε προκειμένου να γίνει μια συντήρηση ρουτίνας. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η συντήρηση του πλοίου μπορεί να διαρκέσει «μερικές εβδομάδες», σημείωσε και συμπλήρωσε «αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατηγόρησε την Ελλάδα για μαξιμαλιστική συμπεριφορά και σημείωσε ότι η Τουρκία έχει και αυτή θέση στο θέμα της Αν. Μεσογείου και θέλει να την προβάλλει.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Με όλες αυτές τις δηλώσεις που κάνει, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της συμπεριφορά. Εμείς αυτό που λέμε είναι πως διαπραγματευόμαστε με όλους. Όταν η Ελλάδα ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις. Έχουμε θέσεις και θέλουμε να τις βγάλουμε μπροστά».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι θέσεις της Ελλάδας είναι αδύναμες, δεν θέλουν να βρεθεί λύση σε σημαντικά ζητήματα. «Πρέπει να συζητήσουμε για το συνολικό πακέτο, όχι για κάθε ένα ξεχωριστά. Έχουμε κάνει ειλικρινείς προσφορές για να λύσουμε τα ζητήματά μας με την Ελλάδα. Δείξαμε καλές προθέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν τις δέχεται», ισχυρίστηκε.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες με Ισραήλ και Κύπρο για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθώντας να αποκλείσει την Τουρκία. «Γιαυτό ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας με τα δικά μας σκάφη γεώτρησης και κάναμε αυτά τα βήματα επειδή αγνόησαν τα δικαιώματά μας», τόνισε.

Αναφερόμενος στην επικοινωνία του πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι ο Ερντογάν ανέφερε πως ο ελλιμενισμός του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis για εργασίες συντήρησης δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης επιτέθηκε και κατά της Γαλλίας λέγοντας: «Το πρόβλημα της Γαλλίας είναι πως θέλει να το παίξει ηγέτης στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Απέτυχαν στη Συρία, απέτυχαν στη Λιβύη με την υποστήριξη του Χαφτάρ, είπαν ψέματα για την Ανατολική Μεσόγειο και δεν κατάφεραν να αποδείξουν αυτά που ήθελαν στο ΝΑΤΟ. Η Γαλλία έχει τη δική της ατζέντα, ωστόσο βλέπουμε πως η Γερμανία δεν συμμετέχει σε αυτή. Υπάρχουν αντικειμενικές χώρες στην Ευρώπη και η Γερμανία έρχεται πρώτη σε αυτό το κομμάτι».