Μ. Θεοδωρίδου: Με προσοχή θα γίνει ο εμβολιασμός των παιδιών

Μ. Θεοδωρίδου: Με προσοχή θα γίνει ο εμβολιασμός των παιδιών

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο θέμα των εμβολίων και πρόσφατα αναθεωρήθηκαν σε Βρετανία και Γερμανία οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και αυτές οι συστάσεις στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Στη Βρετανία συστήνεται ο εμβολιασμός άνω των 40 ετών από 30 αρχικά και στη Γερμανία άνω των 18 ετών. Όλες οι μεταβολές στηρίζονται πάνω σε επιδημιολογικά δεδομένα, είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια. 

Η μόνη χώρα που μπορεί να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα σχετικά με αυτό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε και πρόσθεσε πως το συμπέρασμα είναι ότι η 2η δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται εκτός των ελαχίστων περιπτώσεων με τη σοβαρή επιπλοκή των θρομβώσεων.

Όπως είπε, όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τον εμβολιασμό των παιδιών, καθώς προς το παρόν το εμβόλιο της Pfizer συστήνεται για χρήση από την ηλικία των 16 ετών, ενώ τα εμβόλια των άλλων εταιρειών από 18 ετών και άνω. Συμπλήρωσε δε ότι τις επόμενες ημέρες η Pfizer θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των μελετών για τον εμβολιασμό παιδιών από την ηλικία των 12 ετών.

Το θέμα της εναλλακτικής δεύτερης δόσης είναι υπό μελέτη και αναμένονται αποτελέσματα τους καλοκαιρινούς μήνες και πιθανότατα να επιβεβαιώνουν την πιθανότητα χορήγησης άλλου εμβολίου ως εναλλακτικού, όμως μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις, συστήνεται η 1η και η 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο, ανέφερε εν συνεχεία.

Μίλησε επίσης για τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εμβολιασμό παιδιών. Ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά, είπε, είναι μικρός και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός τους, σημειώνοντας παράλληλα πως σύντομα θα έχουμε εξελίξεις ως προς το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού και με τον εμβολιασμό τους θα μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα.

Τέλος, η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη τόνωσης της αιμοδοσίας. «Οι ανάγκες για αίμα, πλάσμα, αιμοπετάλια είναι μια ανάγκη συνεχής και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Δεν συνιστάται έλεγχος των αιμοδοτών για τον κορονοϊό. Άτομα που νόσησαν με covid ή έχουν θετική ιολογική εξέταση μπορούν να αιμοδοτήσουν 14 ημέρες μετά την ανάρρωση» είπε.

Επιπλέον τόνισε πως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα, σύμφωνα με τον FDA ή μετά από 7 ημέρες σύμφωνα με την σύσταση των βρετανικών αρχών. «Εν μέσω πανδημίας η προσφορά αίματος είναι πολύτιμη» σχολίασε.