Μ. Παγώνη: Σε 15 ημέρες τα αποτελέσματα του συνωστισμού

Μ. Παγώνη: Σε 15 ημέρες τα αποτελέσματα του συνωστισμού

Την ανάγκη να αυξηθούν τα τεστ και να ξεπεράσουν τα 30-35 χιλιάδες ημερησίως, στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, ώστε να μην «φτάσουμε τα χάλια της Ευρώπης και της Αμερικής», επισήμανε η Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ότι «σε περίπου 15 ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα του συνωστισμού».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ, δεν υπάρχει άλλη λύση, πρέπει να γίνει καλή ιχνηλάτηση. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις 30-35 χιλιάδες τεστ, γιατί τώρα ανοίγουμε σταδιακά και δεν θέλουμε να φτάσουμε τα χάλια της Ευρώπης και της Αμερικής.»

Σχετικά με την πλατφόρμα για τα δωρεάν τεστ, η ίδια ανέφερε ότι «υπάρχει επιφυλακτικότητα, υπάρχει φόβος σχετικά με τα τεστ. Εμείς κάνουμε συχνά τεστ, παρότι έχουμε κάνει εμβόλιο αλλά απαιτούνται 15 ημέρες, γιατί μπορεί να νοσήσεις. Υπάρχει ένας λόγος: φοβούνται μήπως είναι θετικοί. Είναι ο στιγματισμός και ο φόβος του ότι δεν θα ήθελα να είμαι. Δεν έχουμε ξεπεράσει πολλά πράγματα.»

Για το θέμα των εμβολίων η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ σχολίασε πως «έχουμε αρχίσει να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας. Ενώ τα περιμέναμε λένε μείον 60% στην παραγωγή της Pfizer. Αν ισχύει η είδηση για την AstraZeneca ότι στους πάνω από 65 ετών έχει 6% αποτελεσματικότητα είναι σοβαρό. Μας έχουν μπερδέψει. Έχει δημιουργηθεί άγχος σε όλους μας. Όταν έχουμε στόχο 20-30 Ιουνίου να έχουμε 60% για να κάνουμε σχετική ανοσία και ξαφνικά λένε ότι δεν θα υπάρχουν εμβόλια, καταλαβαίνετε πόσο πίσω πηγαίνουν τα πράγματα.»

Σχετικά με τις υφασμάτινες μάσκες η κα Παγώνη ανέφερε ότι είναι από συγκεκριμένα υφάσματα. «Αυτές που μοιράστηκαν στα σχολεία πέρασαν από επιτροπή, ελέγχθηκαν και είδαν τα στρώματα που πρέπει να υπάρχουν στο ύφασμα και τις έστειλαν. Επειδή το θέμα το ξεκίνησε η Γαλλία, ο ΠΟΥ είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις υφασμάτινες μάσκες. Είναι ασφαλείς. Αν υπάρχουν αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί να μην είναι σωστές. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να αλλάζουν δύο φορές τη μέρα και πρέπει πλένονται και να σιδερώνονται. Τα ΜΜΜ χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Είναι δύσκολος παράγοντας, δεν είναι εύκολο να τον ελέγξεις. Χρειάζονται περισσότερα λεωφορεία και δρομολόγια μετρό», είπε χαρακτηριστικά

Για τις μεταλλάξεις του ιού είπε πως «αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι μεταλλάξεις μετά τις αναλύσεις που γίνονται, δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το θέμα του εμβολίου και αν χρειαστεί μπορεί να γίνει προσαρμογή μέσα σε λίγες ημέρες. Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Άρα παρακολουθούμε βλέπουμε και αναπροσαρμοζόμαστε. Δεν χρειάζεται αυτός ο πανικός.»