M. Παγώνη: Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα

M. Παγώνη: Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα

Την ανησυχία της για την αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας του κορονοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, τονίζοντας πως το R0 έχει ξεπεράσει το όριο της μονάδας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως σε περίπτωση αύξησης νοσηλειών και διασωληνώσεων η κατάσταση θα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα μετά την αύξηση των κρουσμάτων της νόσου, η κ. Παγώνη τόνισε πως «Ό,τι γίνεται σήμερα θα τα δούμε περίπου σε 10 με 15 μέρες. Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως. Είχαμε φτάσει το R0 στο 0,20 – 0,25 τον Μάιο, ήμασταν πολύ καλά. Ας ευχηθούμε ότι δε θα υπάρξει άλλη αύξηση. Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο».

Παράλληλα, επισήμανε πως το χρονικό διάστημα μέχρι τις 20 Αυγούστου θα είναι δύσκολες, καθώς αναμένεται η κορύφωση της εξόδου των αδειούχων από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά. «Ανησυχούμε παρά πολύ, αλλά είμαστε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν φέρνει καλά αποτελέσματα. Χρειάζεται απόσταση πάνω από δύο μέτρα και μετά μάσκα και πλύσιμο χεριών».

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί του Πόρου, η κ. Παγώνη σημείωσε πως η ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι εύκολη λόγω του περιορισμένου χώρου, ενώ τόνισε πως η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνει καθημερινότητα για τους πολίτες. 

«Χρειάζεται μάσκα μέσα και έξω όλοι, δεν ξέρουμε ποσά είναι τα κρούσματα δεν ξέρουμε ποιος είναι ο διπλανός μας. Ειδικά στον Πόρο οπουδήποτε και στο καφέ μάσκα, μέχρι να γίνει ιχνηλατήσει να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σχολιάζοντας την πιθανότητα έγκρισης ενός εμβολίου κατά της νόσου εντός του 2020, η κ. Παγώνη σημείωσε πως «Το εμβόλιο το ξεχνάμε για φέτος. Τα εμβόλια έχουν συγκεκριμένες φάσεις και πρέπει να είναι ασφαλή από το 2021 το εμβόλιο».

Διαβάστε ακόμα:

Μ. Δερμιτζάκης: Όριο 20-30 ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις

Ανησυχία για τη διασπορά του ιού σε Αττική, Θεσσαλονίκη και 21 περιοχές