ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2016η
Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Μ. Νετανιάχου: Έρχονται συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων μας με ακόμα τέσσερις χώρες

Μ. Νετανιάχου: Έρχονται συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων μας με ακόμα τέσσερις χώρες

Το Ισραήλ αναμένεται σύντομα να έρθει σε συμφωνία με τέσσερις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου για την εξομάλυνση των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων στο πνεύμα των λεγόμενων «Συμφωνιών του Αβραάμ», αποκάλυψε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Πετύχαμε τέσσερις ειρηνευτικές συμφωνίες», είπε ο Νετανιάχου. «Υπάρχουν άλλες τέσσερις καθοδόν» πρόσθεσε χωρίς να αποκαλύψει τις χώρες με τις οποίες συζητά.

Το 2020, το Ισραήλ το οποίο ομαλοποίησε τις διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο με μεσολάβηση της κυβέρνησης Τραμπ, φέρεται σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, να συζητά με τον Νίγηρα, την Ινδονησία και τη Μαυριτανία μεταξύ άλλων. 

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν αναλυτές που εικάζουν ότι μια από αυτές τις χώρες μπορεί να είναι η Σαουδική Αραβία με την οποία το Ισραήλ έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz έφερε τον Νετανιάχου να ταξίδεψε μυστικά στη Σαουδική Αραβία για να συναντηθεί με τον Βασιλιά Σαλμάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προηγούμενου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. 

Miriam Alster/Pool via AP