Μ. Μπαρνιέ: Εφικτή η συμφωνία για το Brexit

Μ. Μπαρνιέ: Εφικτή η συμφωνία για το Brexit

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία εξέφρασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. 

Ο Γάλλος πολιτικός δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "Παρά τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εάν και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να εργαστούν εποικοδομητικά, εάν και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να συμβιβαστούν και εάν μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο τις επόμενες ημέρες βάσει νομικών κειμένων και αν είμαστε έτοιμοι τις επόμενες μέρες να επιλύσουμε τα κρίσιμα σημεία, τα πιο δύσκολα θέματα".

O Μπαρνιέ επικοινώνησε χθες το απόγευμα με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής της κατάστασης. "Το μήνυμά μου: θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον λίγο χρόνο που μας απομένει Η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή", έγραψε στο Twitter ο Μπαρνιέ μετά το τηλεφώνημα αυτό. Η Ντάουνινγκ Στρητ παράλληλα έκανε γνωστό ότι η συζήτηση ήταν "εποικοδομητική" αλλά ότι "η κατάσταση" παραμένει "η ίδια με χθες".

Υπενθυμίζεται ότι πηγές ανέφεραν χθες στο Bloomberg πως πιθανότατα θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για το Brexit, στο οποίο η κυβέρνηση Τζόνσον είχε αλλάξει μονομερώς ορισμένες πτυχές της συμφωνίας Αποχώρησης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία έως τα τέλη του έτους, οπότε και εκπνέει η μεταβατική περίοδος του Brexit.