Μ. Λαζανάς: Χρειάζονται αυστηρότεροι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

Μ. Λαζανάς: Χρειάζονται αυστηρότεροι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

Στη μη τήρηση των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση του κορονοϊού αποδίδει ο παθολόγος - λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς, το γεγονός ότι δεν έχουν μειωθεί αισθητά τα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, υπογράμμισε ότι δεν γίνονται αντίστοιχοι έλεγχοι, ενώ θα πρότεινε να αυξηθεί περισσότερο η τηλεργασία, να μη λειτουργούν κάποιες δημόσιες υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή δεν είναι απαραίτητες.

Ο κ. Λαζανάς επέμεινε στα μέτρα λέγοντας ότι μεγάλη διασπορά προκάλεσε η εστίαση και αναφέροντας ότι κατά τη γνώμη του αρκετοί στον χώρο αυτό δεν τα τήρησαν. Μάλιστα, ανέφερε ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα και δεν γινόταν σωστή χρήση μασκών από τους εργαζόμενους. Κατά την άποψη του, βάση επιστημονικών δεδομένων, η εστίαση κυρίως τα καφέ και τα μπαρ θα πρέπει να ανοίξουν αργότερα, διότι εκεί είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι το σύστημα Υγείας ζορίζεται, ενώ εκτίμησε ότι η αποσυμφόρηση του θα φανεί σε 15 ημέρες. Για τους ασυμπτωματικούς φορείς υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζανά, η επιστημονική επιτροπή βάλλεται από παντού ακόμη και από πολιτικά κόμματα, ενώ βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις. Επισήμανε όμως, ότι οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην πολιτική ηγεσία. Η επιτροπή, όπως υπογράμμισε, προτείνει βάση επιστημονικών δεδομένων. Για την άρση του lockdown, και ειδικότερα για την περίπτωση των σχολείων ανέφερε ότι θα συνεκτιμηθούν οικονομικοί, πολιτικοί και ψυχολογικοί λόγοι.