Μ. Γκάγκα: Τρομάζουμε, το σύστημα Yγείας πιέζεται από τον κορονοϊό

Μ. Γκάγκα: Τρομάζουμε, το σύστημα Yγείας πιέζεται από τον κορονοϊό

«Τρομάζουμε. Οι μονάδες μας έχουν γεμίσει και οι δύο, απομένουν ελεύθερα ένα κρεβάτι μονάδας ΜΕΘ και ένα κρεβάτι ΜΑΦ και έχουμε περίπου 90 αρρώστους σε κοινές κλίνες. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες ή τον Αύγουστο», επισήμανε η λοιμωξιολόγος, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείο «Σωτηρία».

Μιλώντας στο Mega η λοιμωξιολόγος απέδωσε την αύξηση  στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των ατόμων που μολύνονται από τον ιό. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση». «Το σύστημα υγείας πιέζεται», είπε η κ. Γκάγκα.

Σχετικά με το εύρος των ηλικιών των νοσηλευομένων, είπε πως υπάρχουν κάποιοι ασθενείς στις ηλικίες 20-40, αλλά και ηλικιωμένοι έως και 91 ετών.  Επίσης υπάρχουν μετανάστες, που δεν αποτελούν πάντως την πλειονότητα των αρρώστων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η μία μονάδα έχει οκτώ Έλληνες και δύο αλλοδαπούς. «Πολλοί από τους αρρώστους που νοσηλεύοται μάλιστα, ήταν από εκείνους που δεν... πίστευαν στην ύπαρξη του ιού», τόνισε.

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας είπε πως αν τα τηρήσουμε, ίσως να αποφύγουμε το lockdown. «Σημαντική είναι η χρήση μάσκας, τα ανοιχτά παράθυρα σε χώρους με συνωστισμό, ακόμη να μην φωνάζουμε όταν είμαστε με πολύ κόσμο, για να αποφεύγουμε την πολύ δυνατή αναπνοή που εκσφενδονίζει σωματίδια. Όχι συγκεντρώσεις σε πλατείες, ενώ προσοχή χρειάζονται τα μέσα μεταφοράς», υπογράμμισε.

Προσέθεσε δε πως «εάν προσέχουμε, η πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό είναι ελάχιστη». «Εάν οι πολίτες δεν τηρήσουν τους περιορισμούς και τα πράγματα γίνουν δραματικά τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα», τόνισε.