Μ. Βαρβιτσιώτης: Μία και μόνη η διαφορά με την Τουρκία

Μ. Βαρβιτσιώτης: Μία και μόνη η διαφορά με την Τουρκία
Eurokinissi

«Είναι σημαντικό ότι οι διερευνητικές επαφές ξεκινούν μέσα σε κλίμα αποκλιμάκωσης», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία, ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Κατέστησε δε σαφές ότι «δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση το θέμα προστασίας της εθνικής μας κυριαρχίας εφόσον βρίσκεται υπό διαρκή απειλή από την τουρκική πλευρά».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη μεγάλη κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα και ιδίως το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι κατάφεραν να καλλιεργήσουν στην τουρκική πλευρά τη διάθεση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, με σεβασμό στους κανόνες του διαλόγου, ενώ τόνισε και τον ρόλο που έπαιξαν οι αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες συνέβαλλαν στο «να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν έχει λευκή επιταγή για να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή».

Τέλος, αναφορικά με την την επικείμενη ψήφιση των νομοσχεδίων για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τη σύμβαση προμήθειας των Rafale, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να στείλει ένα ομόφωνο μήνυμα, ότι είμαστε ταγμένοι στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας μέσα από την αύξηση της αμυντικής ικανότητας της χώρας και στις δυνατότητες που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο μέσα από την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο».