Β. Κικίλιας: Το ΕΣΥ δέχεται μεγάλες πιέσεις από παντού, αλλά αντέχει

Β. Κικίλιας: Το ΕΣΥ δέχεται μεγάλες πιέσεις από παντού, αλλά αντέχει

Παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται το Σύστημα Εθνικής Υγείας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αντέχει, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως τόνισε ο υπουργός «αυτόν τον χειμώνα η Ελλάδα δεν θα σωθεί με πολλά λόγια αλλά γενναίες αποφάσεις».

«Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως είναι εμφανές πόσο επικίνδυνος και θανατηφόρος είναι ο κορονοϊός.

«Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά στη Θεσσαλονίκη» και «το συζητάει η επιδημιολογική μας ομάδα» είπε ο υπουργός. Επίσης, τα κρούσματα είναι υψηλά στην Κεντρική Μακεδονία, την Ημαθία, την Μαγνησία και την Λάρισα.

«Το σύστημα Υγείας πιέζεται παντού, αλλά αντέχει. Είμαστε περήφανοι για όσους υπηρετούν το ΕΣΥ. Κραταιά συστήματα υγείας δεν αντέχουν, όμως το ΕΣΥ αντέχει», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «καταλαβαίνετε ότι εν μέσω μίας πανδημίας που βιώνουμε σε όλον τον κόσμο, είναι πολύ σημαντική η διαφάνεια και η εγκυρότητα των στοιχείων» για να τονίσει ότι «οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αγωνίζονται και παλεύουν για να μας παρέχουν το αγαθό της υγείας, καθημερινά δίνουν τις μάχες τους. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν πριν το τέλος Δεκεμβρίου, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι η χώρα είναι έτοιμη για εκκίνηση του εμβολισμού "και το δείξαμε παρουσιάζοντας προ ημερών το πρόγραμμα εμβολιασμού".

Για το ζήτημα των Χριστουγέννων, ο υπουργός ανέφερε ότι σίγουρα φέτος η περίοδος των εορτών θα είναι διαφορετικοί, ενώ κάλεσε κανείς δεν πρέπει να προτρέχει και να υπάρχει «μεγάλη υπευθυνότητα» στο τι λέγεται στον κόσμο για την πορεία της πανδημίας, αλλά και των μέτρων για τον περιορισμό της.

Αναφερόμενος στον ΕΟΔΥ, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι «είναι ένα παράδειγμα ενός κομματιού του Δημοσίου που πραγματικά φαίνεται σε καιρούς κρίσης το πόσο μεγάλη σημασία μπορεί να παίξει στην υπηρεσία του πολίτη σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία». Σκοπός του ΕΟΔΥ, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, είναι «η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση του ΕΣΥ».

«Ο ΕΟΔΥ εκδίδει οδηγίες και πρωτόκολλα για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας» εξήγησε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι στόχος του «είναι η ανίχνευση και η ανάλυση και νεοεμφανιζόμενων απειλών». «Τι κάνει επιστημονικά ο ΕΟΔΥ;» έθεσε το ερώτημα ο κ. Κικίλιας για να απαντήσει ότι «διερευνά κρούσματα, συντάσσει προληπτικά μοντέλα και παρέχει επιστημονικές συμβουλές. Είναι πολύ σημαντικό να έχει έναν βραχίονα άμεσης παρέμβασης στη δημόσια Υγεία».

«Η περίθαλψη είναι τα νοσοκομεία μας, είναι τα κέντρα Υγείας μας, είναι εκεί που νοσηλεύουμε τους ασθενείς μας. Το κομμάτι της δημόσιας Υγείας είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό αποδείχθηκε εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης» σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε «άρα λοιπόν, επιδημιολογικές καμπύλες, ανάλυση δεδομένων και εκτίμηση κινδύνου» είναι μεταξύ των καθηκόντων του ΕΟΔΥ.

Οι δράσεις του ΕΟΔΥ

Εν συνεχεία παρουσίασε τις δράσεις του ΕΟΔΥ για την πανδημία του κορονοϊού, αναφέροντας πως: δημιουργήθηκε υπερσύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο και θάλαμος επιχειρήσεων, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα ΕΣΠΑ, συγκροτήθηκαν οι Κινητές Ομάδες Υγείας Ειδικού Σκοπού, δημιουργήθηκε ειδικό λογισμικό για τη διαχείριση των ΚΟΜΥ και για τη διασύνδεση των αποτελεσμάτων με το Ενικό Μητρώο COVID, ενώ προσλήφθηκαν 947 γιατροί, νοσηλευτές, οδηγοί, διοικητικοί και στατιστικοί.

Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί 17.630 δράσεις σε 71 περιφερειακές ενότητες, ενώ πραγματοποιήθηκαν 550.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και συνολικά έχουν διενεργηθεί 2.200.000 τεστ κορονοϊού, μοριακά και rapid.

pdf

Να σημειωθεί ότι με την παράταση του lockdown να θεωρείται δεδομένη, η κυβέρνηση εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα ανοίξει σταδιακά η αγορά, εν όψει εορτών, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.  

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας νωρίτερα στον ΑΝΤ1, η διαδικασία για τα καταστήματα θα είναι κλιμακωτή. Πρώτα, δηλαδή, θα ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα και στη συνέχεια τα μεγαλύτερα. Οι αυστηροί κανόνες, όπως η καθολική χρήση μάσκας, θα παραμείνουν. Για την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μας πει πότε θα ανοίξει η εστίαση», τονίζοντας ότι οι γιατροί υποστηρίζουν ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στη διάδοση του κορονοϊού.