Λιβύη: Απειλή κυρώσεων για Τουρκία από Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία

Λιβύη: Απειλή κυρώσεων για Τουρκία από Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία

Σαφές μήνυμα, με κοινή τους ανακοίνωσαν, έστειλαν τη Δευτέρα Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία «σε εκείνα τα μέρη που εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο». Οι τέσσερις χώρες απείλησαν με κυρώσεις.

Ο ενδολιβυκός διάλογος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκέμβριου του 2021.

"Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα εναντίον όσων εμποδίζουν το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου και τις άλλες οδούς της διαδικασίας του Βερολίνου, καθώς και εκείνους που εξακολουθούν να λεηλατούν τους κρατικούς πόρους ή που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή", ανέφεραν οι τέσσερις χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παρίσι, «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία. 

Επίσης η ανακοίνωση τονίζει μεταξύ άλλων:

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τα μέρη της Λιβύης να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Από αυτήν την άποψη, επαινούμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα κόμματα της χώρας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τους στις πόλεις Χανταμες, Σίρτη και Μπρεγκα. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζουν επίσης την εκτεταμένη επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου. Προτρέπουμε επίσης τα κόμματα της Λιβύης, με την υποστήριξη του UNSMIL, να συμφωνήσουν έναν μηχανισμό για τη δίκαιη και διαφανή χρήση των εσόδων από το πετρέλαιο, προς όφελος του λαού της χώρας».

Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, η οποία συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel".

Η Τουρκία -προσθέτει το περιοδικό- δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στην Λιβύη.