Λέσβος: Αποβιβάστηκαν πάνω από 500 μετανάστες σε ένα απόγευμα

Λέσβος: Αποβιβάστηκαν πάνω από 500 μετανάστες σε ένα απόγευμα

Σε έξαρση φαίνεται πως είναι η προσφυγική κρίση καθώς μόλις χτες, περίπου στις 5 το απόγευμα, όταν 13 βάρκες με μετανάστες έφτασαν ταυτόχρονα στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς, από την απέναντι μικρασιατική τουρκική ακτή του Μπεχράμ Καλέ.

Οι δυνάμεις της Frontex που επιχειρούσαν στην περιοχή, μη μπορώντας να προχωρήσουν στη διαδικασία συγκέντρωσης τόσων ανθρώπων ταυτόχρονα από τη θάλασσα και δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών, απλά παρακολουθούσαν την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.

Συνολικά στην ακτή αποβιβάσθηκαν 547 άτομα, 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς, οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας στη Συκαμιά, το λεγόμενο «stage 2» με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια σήμερα, προκειμένου να καταγραφούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή από σήμερα επιχειρούν, πέραν των άλλων, και δυο πλοία τύπου ΠΑΘ του Λιμενικού Σώματος.

w

d

Συνεχής η ανοδική τάση των αφίξεων

Όπως μεταδίδει το lesvospost Η εφημερίδα Rheinische Post δίνει συγκεκριμένους αριθμούς που επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση.

Για παράδειγμα, μόνο την περασμένη Πέμπτη 297 άνθρωποι έφτασαν με φουσκωτό στα παράλια της Λέσβου και της Χίου, την Παρασκευή έφτασαν με 7 φουσκωτά άλλοι 325 στη Λέσβο. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται από το Αφγανιστάν, ακολουθούμενοι από τη Συρία και τη Δημοκρατία του Κονγκό» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Ποσοστό του 1/3 εξ αυτών αποτελείται από παιδιά, κάθε δεύτερο είναι δε ασυνόδευτο».

Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες παραμονής των προσφύγων στους καταυλισμούς, αλλά ο αριθμός τους μεγαλώνει. Ο αρμόδιος υφυπουργός για το προσφυγικό Γιώργος Κουμουτσάκος αποδίδει τον αυξανόμενο αριθμό όχι μόνο στις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες στο ανατολικό Αιγαίο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC παρέπεμψε και στις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πιθανώς οι τουρκικές αρχές αφήνουν στους διακινητές ελευθερία κινήσεων για να ασκήσουν οι ίδιες πολιτικές πιέσεις. Θα μπορούσε να υπάρχει όμως μια ακόμη εξήγηση. Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν να στέλνουν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη στις ανατολικές επαρχίες της χώρας για εγκατάσταση. Κυκλοφορούν μάλιστα φήμες για αναγκαστικούς μαζικούς εκτοπισμούς προς τη Συρία. Γι αυτό πολλοί πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα».

Κραυγή Αγωνίας από τους εργαζόμενων στο Hot Spot

Στο μεταξύ, οι συνθήκες στη Μόρια θεωρούνται πολύ δύσκολες. Χωρίς τους χθεσινούς αφιχθέντες, ο αριθμός των φιλοξενουμένων, εντός και εκτός του καταυλισμού, ξεπέρασε κατά πολύ το ιστορικό ρεκόρ των 9.200 ατόμων φτάνοντας τους 9641. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των προσφύγων και των αλλοδαπών που έφτασαν χθες στη Μόρια θα ζουν 10.188 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 4,500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού που είναι για 3.000 άτομα και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το ΚΥΤ, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΥΤ είναι η ανακοίνωση χθες των εργαζομένων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους «τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν την πρόθεσή τους για κινητοποιήσεις με αιτήματα:

- Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου

- Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ Λέσβου και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηκόων τρίτων χωρών

- Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας

- Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου του ΚΥΤ

- Τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συνδράμουν στο έργο των εργαζομένων.

Πηγή Φωτογραφιών: lesvospost