7ος χρόνος, ημέρα 2186η
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Λάος: 19 επιβεβαιωμένοι νεκροί από την κατάρρευση υδροηλεκτρικού φράγματος

Λάος: 19 επιβεβαιωμένοι νεκροί από την κατάρρευση υδροηλεκτρικού φράγματος

Δεκαεννέα άνθρωποι είναι επιβεβαιωμένα νεκροί και περισσότεροι από 3.000 χρειάζονται διάσωση μετά την κατάρρευση ενός φράγματος σε απομακρυσμένο τμήμα του Λάος, μετέδωσαν σήμερα τοπικά ΜΜΕ.

Οι Vientiane Times, επικαλούμενοι τον επαρχιακό κυβερνήτη Μπουνχόμ Φομαζάνε, ανέφεραν πως περίπου 19 άνθρωποι «βρέθηκαν νεκροί», περισσότεροι από 3.000 «χρήζουν προστασίας» και περίπου 2.851 έχουν διασωθεί.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει στα ΜΜΕ, είπε πως εκφράζονται φόβοι για δεκάδες νεκρούς μετά την κατάρρευση τη Δευτέρα (προχθές) ενός υπό κατασκευήν υδροηλεκτρικού φράγματος.

«Θα συνεχίσουμε σήμερα τις προσπάθειες διάσωσης αλλά είναι πολύ δύσκολο. Δεκάδες άνθρωποι είναι νεκροί. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί», δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Ρόιτερς ο αξιωματούχος.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών κάνει λόγο για πέντε νεκρούς, 34 αγνοούμενους, 1.494 ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 11.777 άλλους σε 357 χωριά που έχουν πληγεί. Είκοσι σπίτια καταστράφηκαν και περισσότερα από 223 σπίτια και 14 γέφυρες υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες, σύμφωνα με αυτό τον απολογισμό.

Εκατοντάδες άνθρωποι αγνοούνται μετά την έφοδο των ορμητικών νερών που πλημμύρισαν ολόκληρα χωριά και οι διασώστες συνεχίζουν σήμερα να ερευνούν για επιζώντες, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κρατικά ΜΜΕ έδειξαν εικόνες χωρικών, ορισμένοι με μικρά παιδιά, στις στέγες σπιτιών που έχουν καλυφθεί από τα νερά. Άλλες δείχνουν χωρικούς να προσπαθούν να επιβιβαστούν σε ξύλινες βάρκες για να κατευθυνθούν προς ασφαλή σημεία στην επαρχία Αταπού, στο νοτιότερο άκρο της χώρας.

Τουλάχιστον επτά χωριά έχουν καλυφθεί από τα νερά. Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες με μονώροφα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει με λασπόνερα.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης περιπλέκονται από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ενώ η πληγείσα περιοχή είναι προσβάσιμη μόνο με ελικόπτερο ή βάρκες καθώς οι δρόμοι έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, αν δεν έχουν καταστεί πλήρως απροσπέλαστοι.

Το γεγονός ότι η περιοχή που έχει πληγεί είναι απομακρυσμένη θα μπορούσε να εμποδίσει τις επιχειρήσεις ανακούφισης, λένε ειδικοί.

Το Λάος, μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες κομμουνιστικές χώρες στον κόσμο και από τις φτωχότερες της Ασίας, διαθέτει ένα φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής φρακτών προκειμένου να καταστεί «η μπαταρία της Ασίας».

Η κυβέρνησή του εξαρτάται σχεδόν πλήρως από ξένους εργολάβους για την κατασκευή των φραγμάτων που έχουν προγραμματιστεί με αντάλλαγμα εμπορικές παραχωρήσεις για την εξαγωγή ηλεκτρισμού στους πιο ανεπτυγμένους γείτονές του, περιλαμβανομένης της Ταϊλάνδης.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος του γρήγορου ρυθμού κατασκευής φραγμάτων, περιλαμβανομένης και της ζημιάς στο ήδη ευαίσθητο οικοσύστημα των ποταμών της περιοχής.

Πέρυσι το υδροηλεκτρικό φράγμα Ναμ Αο, ισχυός 15 MW κατέρρευσε στη βόρεια επαρχία του Λάος Σιένγκ Κουόνγκ, ανέφεραν οι Vientiane Times, με αποτέλεσμα πλημμύρες που «προκάλεσαν ζημιές σε περιουσίες και έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Η Αταπού είναι μία κυρίως αγροτική επαρχία που συνορεύει με το Βιετνάμ στα ανατολικά και με την Καμπότζη στα νότια.

Το φράγμα που κατέρρευσε είναι μέρος του υδροηλεκτρικού πρότζεκτ Σε-Πιάν Σε-Ναμνόι το οποίο περιλαμβάνει εταιρίες από το Λάος, την Ταϊλάνδη κα τη Νότια Κορέα. Το δευτερεύον φράγμα, γνωστό ως "Saddle Dam D", είναι τμήμα ενός δικτύου δύο κύριων φραγμάτων και πέντε δευτερευόντων φραγμάτων.

Το φράγμα αναμένεται να αρχίσει να παράγει ηλεκτρισμό το 2019, το 90% του οποίου αναμένεται να εξαχθεί στη γειτονική Ταϊλάνδη και το υπόλοιπο να διανεμηθεί στο τοπικό δίκτυο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP