8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

La Liga εναντίον Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μπιλμπάο: Το ματς για τα τηλεοπτικά δικαιώματα πάει για παράταση

La Liga εναντίον Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μπιλμπάο: Το ματς για τα τηλεοπτικά δικαιώματα πάει για παράταση

Λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για την τελική έγκριση της συμφωνίας της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία CVC, οι τρεις μεγάλες ισπανικές ομάδες, σε συνεργασία με μεγάλη αμερικανική τράπεζα, καλούν τις υπόλοιπες ομάδες να αποχωρήσουν από την συμφωνία. Η πρόταση των τριών αφήνει στις ομάδες την πλήρη ιδιοκτησία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και φαίνεται πως έχει πολύ μικρότερο κόστος χρήματος. Θα χάσει η CVC άλλο ένα ματς στα τελευταία δευτερόλεπτα;

Πριν περίπου δύο μήνες ασχοληθήκαμε με την «επέλαση» των αμερικανικών επενδυτικών εταιρειών, στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Όπως είχαμε δει τότε, κάποιες από αυτές έχουν ήδη αποκτήσει μετοχικά μερίδια σε διάφορες ποδοσφαιρικές ομάδες, στην Αγγλία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και αλλού.

Η γνωστή και από τις επενδύσεις της στην Ελλάδα CVC Capital Partners ακολούθησε άλλον δρόμο και προσπάθησε να αποκτήσει σημαντική συμμετοχή στο γερμανικό και το ιταλικό πρωτάθλημα, χωρίς όμως επιτυχία, αφού μετά τις αρχικές συμφωνίες οι ομάδες υπαναχώρησαν. Τελικά, τον Αύγουστο που μας πέρασε κατάφερε να υπογράψει μία πολύ σημαντική συμφωνία με την ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου La Liga, μέλη της οποίας είναι οι ομάδες των δύο πρώτων κατηγοριών των ισπανικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων.

Αρχικά, η CVC συμφώνησε να διαθέσει ένα ποσό της τάξης των 2,7 δισεκατομμυρίων Ευρώ για να αποκτήσει ένα ποσοστό κοντά στο 10% από μία εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων των δύο πρωταθλημάτων.

Τα χρήματα θα πήγαιναν στα ταμεία των ομάδων, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίζουν μόνιμα οικονομικά προβλήματα και η CVC θα έπαιρνε πίσω τα χρήματά της (με μία καλή απόδοση βέβαια) ύστερα από πενήντα χρόνια, εισπράττοντας κάθε χρόνο ένα αντίστοιχο ποσοστό των συνολικών εσόδων των ομάδων από τηλεοπτικά δικαιώματα.

Ύστερα όμως από την έντονη αντίδραση της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Αθλέτικ Μπιλμπάο, οι οποίες απέρριψαν την πρόταση των αμερικανών επενδυτών, το ποσό μειώθηκε στα 2,1 δισεκατομμύρια Ευρώ. Οι τρεις ομάδες δεσμεύτηκαν πως θα πολεμήσουν την αμερικανική επενδυτική πρόταση, χωρίς όμως να αναφέρουν πως ακριβώς θα το έκαναν.

Η απορία μας λύθηκε την Πέμπτη που μας πέρασε, λίγες μέρες πριν την τελική ψηφοφορία των μελών της La Liga για την οριστική έγκριση της συμφωνίας με το CVC. Όπως μαθαίνουμε από το σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, οι ομάδες έστειλαν επιστολή στα υπόλοιπα μέλη της La Liga και τους ζήτησαν να απορρίψουν την πρόταση της CVC και να δεχθούν την δική τους εναλλακτική λύση.

Η πρόταση των τριών ομάδων προβλέπει την δημιουργία ενός επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού το οποίο θα δανειστεί από επενδυτές το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων Ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν στις ομάδες που συμμετέχουν στην La Liga. Η εξόφληση αυτού του ποσού θα γίνει σε διάστημα είκοσι πέντε ετών.

Κάθε χρόνο, οι δανειστές θα εισπράττουν εκατόν δέκα πέντε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα καταβάλλουν οι ομάδες. Σύμφωνα με την πρόταση, η La Liga θα αποδίδει στο επενδυτικό όχημα αυτό το ποσό μέσα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων. Για την ακρίβεια, πρώτα θα αποδίδει στο όχημα το ποσό που θα οφείλει κάθε ομάδα και στην συνέχεια θα δίνει τα υπόλοιπα στην ομάδα.

Η πρόταση της Ρεάλ, της Μπαρτσελόνα και της Αθλέτικ έχει σημαντικές διαφορές από την συμφωνία μεταξύ της La Liga και του CVC. Γνωρίζοντας πως η παρακάτω άποψη είναι απολύτως υποκειμενική θα αναφέρουμε τις διαφορές όπως αυτές περιγράφονται στην επιστολή των τριών ομάδων προς τα μέλη της La Liga, διαβάζοντας το κείμενό της όπως «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα της Ρεάλ Μαδρίτης:

α) ενώ στην συμφωνία με την CVC οι ομάδες θα εισπράξουν τα χρήματα σε 4 ετήσιες δόσεις, στην πρόταση των τριών ομάδων θα τα εισπράξουν άμεσα στο σύνολό τους,

β) στην συμφωνία με την CVC οι ομάδες αποκτούν «συνεταίρο» στην διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, σε αυτήν των ομάδων παραμένουν δικά τους,

γ) στην συμφωνία με την CVC το ετήσιο κόστος είναι της τάξης του 9% πάνω στα χρήματα που θα έχουν εισπράξει ενώ στην πρόταση των ομάδων ανάμεσα από 2,5% με 3%, δ) η χρονική διάρκεια της συμφωνίας με την CVC είναι διπλάσια από αυτήν της πρότασης των ομάδων και ε) ενώ η CVC παρουσιάζει τον εαυτό της ως στρατηγικό εταίρο της La Liga, διατηρεί το δικαίωμα να πουλήσει την συμμετοχή της σε κάποιον άλλον ύστερα από δέκα χρόνια.

Στην ίδια επιστολή, η τριάδα υποστηρίζει πως το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης της χρηματοδότησης των ομάδων της La Liga είναι σχεδόν 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα πενήντα ετών για την συμφωνία με την CVC και μόλις 900 εκατομμύρια σε διάστημα είκοσι πέντε ετών για την πρότασή τους.

Πιθανότατα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, δεν έχουμε όμως στα χέρια μας μία λεπτομερή απάντηση από την πλευρά της διοίκησης της La Liga και των αμερικανών επενδυτών, οπότε περιοριζόμαστε στο να αναφέρουμε πως η La Liga υποστηρίζει πως οι τρεις ομάδες (κυρίως η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα) προσπαθούν μονίμως να υπονομεύσουν τις προσπάθειές της εξαιτίας του «εγωισμού» τους και του γεγονότος πως κοιτάνε πάντα μόνο το δικό τους συμφέρον. Η La Liga υποστηρίζει επίσης πως η πρόταση της τριάδας είναι ένα είδος δανεισμού, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της CVC, και πολλές ομάδες θα δυσκολευθούν να τον εξυπηρετήσουν (όλως τυχαίως η La Liga αναφέρει την Μπαρτσελόνα ως μία από τις ομάδες που μπορεί να δυσκολευθούν).

Όσον αφορά τον ισχυρισμό περί συνεχούς υπονόμευσης της La Liga από τις δύο μεγαλύτερες ισπανικές ομάδες, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αποτυχημένη προσπάθειά τους, μαζί με άλλες δέκα ευρωπαϊκές, να δημιουργήσουν την ευρωπαϊκή Super League της οποίας βασική χρηματοδότης θα ήταν η αμερικανική τράπεζα JPMorgan, η οποία κατά σύμπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, περιλαμβάνεται στους βασικούς υποστηρικτές της πρότασης των τριών ομάδων.

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Αθλέτικ Μπιλμπάο, φαίνεται πως η κίνησή τους δεν αφήνει αδιάφορες τις υπόλοιπες ομάδες της La Liga. Σύμφωνα με τις Σαββατιάτικες πληροφορίες του Bloomberg, κάποιες ομάδες έχουν αρχίσει να προβληματίζονται και ίσως τελικά να μην ψηφίσουν υπέρ της οριστικοποίησης της συμφωνίας της La Liga με την CVC.

Για την οριστική έγκρισή της χρειάζεται να την υπερψηφίσουν τουλάχιστον οι 22 από τις 44 ομάδες και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες για να μάθουμε αν η μεγάλη αμερικανική επενδυτική επιχείρηση θα καταφέρει τελικά, με την τρίτη προσπάθεια, να πατήσει το πόδι της σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, αφού οι άλλες δύο ναυάγησαν λίγο πριν τις τελικές υπογραφές.

Πάντως, αν και άλλες ομάδες, πέρα από τις αρχικές τρεις, αποχωρήσουν από την συμφωνία, η CVC μπορεί να αποφασίσει να αποσύρει τελικά την πρότασή της και να αναζητήσει άλλους τρόπους επένδυσης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, γιατί «το δις (και πολύ περισσότερο το τρις) εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.