7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Λ. Μενδώνη: Επιστρέφουν σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη οι δύο πίνακες

Λ. Μενδώνη: Επιστρέφουν σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη οι δύο πίνακες
Eurokinissi

«Ο προγραμματισμός είναι να επιστρέψουν σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη οι δύο πίνακες», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από εμπειρογνώμονες της αστυνομίας, «φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση».

Όπως είπε, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6», τα τελικά συμπεράσματα θα βγουν το απόγευμα ή αύριο, όταν οι πίνακες θα επιστρέψουν στα εργαστήρια συντήρησης της Εθνικής Πινακοθήκης και οι συντηρητές θα δώσουν μια «πλήρη ακτινογραφία» της κατάστασης στην οποία βρίσκονται και τα δυο έργα τέχνης. 

«Ο προγραμματισμός είναι να επιστρέψουν σήμερα. Εξαρτάται όμως από την ολοκλήρωση των δικονομικών διαδικασιών, δηλαδή από τις ενέργειες, όχι μόνο της αστυνομίας, αλλά και του εισαγγελέα και του ανακριτή», εξήγησε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήταν κρυμμένοι ή αποθηκευμένοι επί 9 χρόνια οι συγκεκριμένοι πίνακες. 

«Κακώς έπεσε ο πίνακας του Πικάσο» κατά την παρουσίαση στη συνέντευξη Τύπου, αλλά και κακώς υπήρξε αυτή η διαχείριση, χωρίς γάντια και χωρίς την παρουσία ειδικού», υπογράμμισε, επισημαίνοντας: «Δεν το υποτιμώ, αλλά ας μη μένουμε σε αυτό, όταν υπάρχει το πραγματικό γεγονός της ανάκτησης. Οι πίνακες βρέθηκαν. Αυτό είναι το σημαντικό. Αυτή είναι η επιτυχία». 

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας, καθώς 9 χρόνια μετά την κλοπή που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και τους ανθρώπους τη Τέχνης και του Πολιτισμού, οι πίνακες επιστρέφουν στην Εθνική Πινακοθήκη», σημείωσε.

Ερωτηθείσα για την τύχη του τρίτου πίνακα, με φόντο τις πληροφορίες ότι τον κατέστρεψε ο κατηγορούμενος, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι «έχουμε τα δεδομένα που μας δίνει η αστυνομία. Υπήρχαν πληροφορίες ότι ένα ανάλογο έργο εντοπίστηκε σε κάποια δημοπρασία στη Φλωρεντία. Αυτές οι πληροφορίες δόθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, και οι υπεύθυνοι απεφάνθησαν ότι δεν είναι το ίδιο έργο».   

«Ετοιμάζουμε ένα πλαίσιο για την κρατική εγγύηση των έργων Τέχνης και των αρχαιοτήτων. Θα εγγυάται το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα συνεργάζεται με το υπουργείο Πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αδύνατον να πούμε -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο- ότι δεν θα γίνει ξανά κλοπή. Προσπαθούμε για τις πλέον σύγχρονες μεθόδους ασφάλειας των μουσείων. Κλοπές θα μπορούσαν να γίνουν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αφοριστικά δεν μπορούμε να πούμε "όχι, δεν θα γίνει ξανά”», σχολίασε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί λαμβάνοντας μέτρα επίμονα και διαχρονικά, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.