Κυρώσεις της Κίνας σε αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες για την πώληση όπλων στην Ταϊβάν

Κυρώσεις της Κίνας σε αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες για την πώληση όπλων στην Ταϊβάν

Κυρώσεις σε εταιρείες όπως η Lockheed Martin, Boeing Defense και Raytheon, καθώς και άτομα και οντότητες που εμπλέκονται σε πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζαο Λιτζιάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε απάντηση στις πρόσφατα εγκεκριμένες πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν στις 21 Οκτωβρίου, οι οποίες έχουν συνολική αξία 1,81 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν ανέφερε τι είδους κυρώσεις επιβλήθηκαν 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας, η υπηρεσία του Πενταγώνου που επιβλέπει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια σε άλλα κράτη, ανακοίνωσε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 1 δισ. δολαρίων προς την Δημοκρατία της Κίνας - όπως είναι η επίσημη ονομασία τής Ταϊβάν.

Η ένταση στην περιοχή των στενών της Ταϊβάν έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, μετά την περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Ταϊπέι και Ουάσινγκτον.

Το Πεκίνο πάντα αποκαλεί την Ταϊβάν «αδιάσπαστο τμήμα του εδάφους της» και ζητά από άλλες χώρες να εφαρμόζουν την πολιτική της «Ενιαίας Κίνας»,