7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα επαγγέλματα του μέλλοντος και η σημασία της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα επαγγέλματα του μέλλοντος και η σημασία της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Eurokinissi

Στα «επαγγέλματα του μέλλοντος» και στη σημασία της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αναφέρεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Σε βίντεο τα οποία έχουν δημοσιευθεί ως stories στο Instagram εμφανίζονται ειδικότητες των Δημοσίων ΙΕΚ οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Κάποιες από αυτές είναι, τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας και τεχνικός μαγειρικής τέχνης.

Η αναβάθμιση των δημοσίων ΙΕΚ

 

Παράλληλα με το βίντεο, ο πρωθυπουργός δημοσιεύει γραφήματα στα οποία γίνονται αναφορές στο αντίκρυσμα των πτυχίων που χορηγούνται από τις σχολές, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και στην αναβάθμιση των δημοσίων ΙΕΚ.

Όπως αναφέρεται, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μαζί με την αναβάθμιση των Δημοσίων ΙΕΚ θα οδηγήσει στην επαγγελματική αποκατάσταση για τους νέους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι είναι σημαντική η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καθώς «διασφαλίζει πως οι φοιτητές των ΑΕΙ μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις της κάθε σχολής. Σήμερα 30% των φοιτητών δεν αποφοιτούν ποτέ. Ενώ πολλοί φοιτούν σε σχολές για τις οποίες δεν έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον. Αυτοί οι φοιτητές και οι οικογένειές τους επενδύουν σε χρόνο και χρήμα σε μία διαδρομή που αποδεικνύεται τελικά αδιέξοδη».
Ως προς την αναβάθμιση των δημοσίων ΙΕΚ επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία ανάμεσα σε πτυχιούχους ΑΕΙ στην ΕΕ, ενώ το 36% των επιχειρήσεων δηλώνει πως δεν βρίσκει τα στελέχη που έχει ανάγκη. Κι όμως, οι απόφοιτοι των δημοσίων ΙΕΚ κατά μέσο όρο βρίσκουν δουλειά σε 7 μήνες από την αποφοίτησή τους. Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα το 25% των σπουδαστών ΙΕΚ έχουν πτυχίο ΑΕΙ».

«Τα δημόσια ΙΕΚ δίνουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάσταση, γρήγορης πρόσβασης στην αγορά εργασίας και εξειδίκευσης σε επαγγέλματα για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση», επισημαίνεται στην ανάρτηση του πρωθυπουργού.

Ακολουθούν παραδείγματα σπουδών με μέλλον:

  • Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής,
  • Τεχνικός Λογισμικού Η/Υ,
  • Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας,
  • Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων,
  • Τεχνικός Φωτογραφίας,
  • Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων
  • Πηγών Ενέργειας,
  • Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης & Μακιγιάζ


«Οι νέοι μας αξίζουν καλύτερα. Αξίζουν να σπουδάζουν σε πεδία που τους ενδιαφέρουν. Να αποφοιτούν, γιατί μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σπουδές. Να έχουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και μέσω σπουδών σε ποιοτικά Δημόσια ΙΕΚ» καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.