Κυρ. Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα οι υψηλότερες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, επιχορηγήσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα οι υψηλότερες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, επιχορηγήσεις

Η  «μεγαλύτερη σε καιρούς ειρήνης και δημοσιονομικής ομαλότητας χρηματοδότηση που είχε ποτέ η χώρα μας» είναι το ποσό των 72 δισ. ευρώ  που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους τακτικούς πόρους του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισηγητική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά πρόκειται για μία  «μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, την ανασυγκρότηση και τον συνολικό παραγωγικό αναπροσανατολισμό της εθνικής οικονομίας». 

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μάλιστα «ιστορική την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ τόνισε πως  ειδικά ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης παίρνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό επιχορηγήσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ μας στην Ευρωζώνη

«Όπως είπα και στη Βουλή, η τελική λύση της συμφωνίας είναι απολύτως συμβατή με όσα διεκδικούσαμε», επεσήμανε επίσης. «Από το Ταμείο Ανάκαμψης τα περισσότερα κεφάλαια, 19 δισ. περίπου, θα αντιστοιχούν σε επιχορηγήσεις. Δεκατρία δισεκατομμύρια θα έχουν τη μορφή ευνοϊκών δανείων. Ενώ από τα κονδύλια για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό καταφέραμε και προστατέψαμε - και τουλάχιστον στο Ταμείο Συνοχής ενισχύσαμε - τους δύο βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής, που αντιλαμβάνονται και οι πολίτες μας ως σημείο αναφοράς της Ευρώπης, που είναι το ΕΣΠΑ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική. 

Θέλω να τονίσω ότι δουλεύουμε κάτω από πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Θέλω να ξαναπώ ότι οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές, οι οποίες έχουν τεθεί από την Ευρώπη για να εγκριθεί το σχέδιο αυτό, είναι υψηλές. Άρα, οι προτάσεις μας πρέπει να είναι συγκροτημένες, ποιοτικές και να αντέχουν στη βάσανο της κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω να σας πω ότι σε σχέση με άλλες χώρες αισθάνομαι -και από τις διαβουλεύσεις τις οποίες έχω κάνει- ότι είμαστε πιο μπροστά στην προετοιμασία μας και στον βαθμό ωριμότητας, ανάπτυξης αυτών των προτάσεων σε επίπεδο υπουργείων αλλά και κεντρικής κυβέρνησης».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως έχουμευποχρέωση να αξιοποιήσουμε αυτούς τους 2,5 μήνες, μην αφήνοντας -ουσιαστικά- καμιά μέρα να πάει χαμένη. «Δεν χρειάζεται να ξαναπούμε πόσο μεγάλη ευκαιρία είναι αυτό το Σχέδιο Ανάκαμψης για ολόκληρη τη χώρα και πόσο σημαντικό στοίχημα είναι για όλους μας. Για όλη την κυβέρνηση», είπε

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρόκληση την ελληνική επιτυχία, και επισήμανε: «Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό. Εάν, λοιπόν, για τους περισσότερους συμπολίτες μας η τελευταία μέρα του Ιουλίου είναι η πρώτη μέρα των διακοπών τους, ο Αύγουστος επιφυλάσσει για εμάς λιγότερες παραλίες και περισσότερες ασχολίες», πρόσθεσε.

Πάντως άφησε άνοιχτό το παράθυρο για ολιγοήμερες διακοπές του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ευχήθηκε  καλό καλοκαίρι που όμως  «συνδυάζεται με το κάλεσμα για καλή δουλειά, το οποίο δεν θα το αφήσουμε να το διακόψουν λίγες μέρες διακοπών που πιστεύω ότι όλοι μας δικαιούμαστε μετά από έναν εξαντλητικό πρώτο χρόνο».