Κυρ. Μητσοτάκης: «Παράθυρο ευκαιρίας» της Τουρκίας για διάλογο - Με προβληματίζει η Navtex στην Κύπρο

Κυρ. Μητσοτάκης: «Παράθυρο ευκαιρίας» της Τουρκίας για διάλογο - Με προβληματίζει η Navtex στην Κύπρο

Την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία επανέλαβε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός, εφόσον η άλλη πλευρά συνεχίσει την αποκλιμάκωση χωρίς την ακραία ρητορική.

"Έχω πει ότι είμαι έτοιμος εάν συνεχιστούν τα πράγματα, να ξεκινήσω τις διερευνητικές συνομιλίες, θα δούμε, με προβληματίζει το γεγονός της τουρκικής Navtex στην Κύπρο", ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι "όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις διαβλέπω ένα παράθυρο, μια ευκαιρία...".

Επανέλαβε ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που σταμάτησαν, ότι το πρόβλημα με την Τουρκία έχει ευρωπαική διάσταση, ότι η Αγκυρα έχει την επιλογή να διαπραγματευτεί με την ΕΕ, αλλά και οτι αν συνεχίσει τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις. Καθώς επίσης και ότι αν δεν ευοδωθούν οι συζητήσεις, τότε η Ελλάδα είναι πρόθυμη να μεταφέρει το θέμα στη Χάγη βασιζόμενη στην πεποίθηση ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση.

"Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εάν δύο κράτη διεκδικούν μία θαλάσσια περιοχή καμία δραστηριότητα δεν είναι επιτρεπτή. Ευελπιστώ ότι αυτά θα γίνουν κατανοητά από την Τουρκία γιατί θα υπάρχουν συνέπειες και για την Άγκυρα εάν συνεχίσει τις ενέργειες της. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν θα υπάρχει διχασμός επ’ αυτού", ανέφερε συνομιλώντας με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Economist, Daniel Franklin. Για να εκφράσει την ελπίδα του ότι τα πρώτα σημάδια της αποκλιμάκωσης θα συνεχιστούν χωρίς να υπάρχει η μέχρι πρότινος τουρκική ρητορική.

"Δεν έχω μιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν μετά την τελευταία επικοινωνία τους, αλλά συνομιλούν ωστόσο οι σύμβουλοί μας", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον προβληματισμό του για την ανανέωση, χθες, της παράνομης τουρκικής Navtex σε περιοχές της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

«Συνεχίζουμε με την ίδια ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις»

Όσον αφορά το μέτωπο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη και εστιασμένη στην προσέλκυση επενδύσεων, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει με την ίδια ταχύτητα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων

Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία, καθώς και ότι το επενδυτικό κενό που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια και από τον ιδιωτικό τομέα.

Τόνισε ότι θα επισπεύδονται οι μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι υλοποιηθούν οι ανακοινώσεις και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης. «Η κυβέρνησή μας έχει κάνει πολύ έργο και συνεχίζει να κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγγειλε ένα ειδικό σχέδιο για τον τουρισμό το προσεχές διάστημα.