Κυρ. Μητσοτάκης: Η συμφωνία με τη Γαλλία θωρακίζει τα σύνορά μας - Στο πλευρό μας η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η συμφωνία με τη Γαλλία θωρακίζει τα σύνορά μας - Στο πλευρό μας η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ

Η άμυνα και η διπλωματία για την κυβέρνηση αποτελούν τις δύο όψεις της Εθνικής Ασπίδας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για την έγκριση της συμφωνίας Ελλάδας Γαλλίας. Μιλώντας για τη σημασία της τόνισε το γεγονός πως με αυτή η χώρα μας «θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας και τη μόνη πυρηνική δύναμη».

Άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση να καταψηφίσει τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο μετατρέπεται σε «Εθνική εξαίρεση». «Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Ξεκινώντας την ομιλία του χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την έγκριση της Συμφωνίας με τη Γαλλία καθώς σημαίνει θωράκιση της χώρας. «Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι παράλληλα με τα εξοπλιστικά προγράμματα υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία καθώς η και η συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως σημείωσε, η Αθήνα με τη συμφωνία αυτή έχει εγγυήσεις από το Παρίσι που δεν είχε άλλη χώρα. 

Όπως σημείωσε με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης θα έχει στο πλευρό της την στρατιωτικά ισχυρότερη χώρα και τη μόνη πυρηνική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το δίλημμα ψωμί ή κανόνια δεν ισχύει πια, η χώρα μας σε αυτή τη συγκυρία και σε αυτή τη γειτονιά θα έχει και τα δύο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη της ισχυρής αυτοδύναμης ευρωπαϊκής παρουσίας του αύριο. «Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό κομμάτι, που συμβαίνουν γύρω μας» υπογράμμισε ακόμα Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς καθώς η χώρα μας έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του «θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε. Η πρώτη νέα φρεγάτα θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025, εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας έκαναν τελετές κιτς υπέρ των Σαλαμινομάχων, προσκυνώντας τα νερά, γιατί καλό είναι να κρινόμαστε αλλά να μην ξεχνιόμαστε».

«Κάθε όχι σήμερα είναι ένα όχι στη βούληση των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων»


Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του όσον αφορά την ψήφιση της Συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πει «ναι» στη συμφωνία.

«Ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, «απαντώντας» σε ανάλογες κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Εκτός εάν θέλετε να αλλάξετε την γεωγραφία και να μας πάτε στην θέση της Δανίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία αυτή υπερβαίνει την θητεία της παρούσας κυβέρνησης, είναι μία παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ως εκ τούτου κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι ένα όχι στη βούληση των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων που είπαν ένα περήφανο ναι στη συμφωνία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «απευθύνομαι σε εσάς κ. Τσίπρα και στους βουλευτές σας γιατί έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας στάση και σας καλώ να την αναθεωρήσετε. Το παρών σημαίνει απών από τις ανάγκες της χώρας. Η αρχική σας τοποθέτηση κ. Κατρούγκαλε ήταν θετική. Αλήθεια τι μεσολάβησε και έρχεστε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση» ρώτησε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τον τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που καλύπτουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης ανεξαρτήτως του τόπου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως επίθεση δεν σημαίνει μόνον εισβολή αλλά και οποιοδήποτε επεισόδιο. Εξ ου και σε καμία συμφωνία δεν αναφέρεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Ποτέ άλλοτε μία τόσο ισχυρή δύναμη δεν βρέθηκε εγγυήτρια της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και εάν χρειαστεί και εν όπλοις. Το παρελθόν σας σάς εκδικείται. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, Κρίμα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να σκιάζει τη σημασία τη Συμφωνίας»


«Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα πως στο Σαχέλ δραστηριοποιούνται 8 ευρωπαϊκές χώρες και καμία από αυτές δεν έχει υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ήσασταν στα ευρωπαϊκά συμβούλια όταν στα κείμενα συμπερασμάτων τονιζόταν η στρατηγική σημασία της περιοχής του Σαχέλ» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Βρήκα ένα tweet σας που λέγατε πως η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στην Υποσαχάρια Αφρική. Πόσο άλλη υποκρισία κ. Τσίπρα; Το τελευταίο καταφύγιο σας είναι στα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, ευτυχώς που ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και μπορεί να μιλάει γιατί μέχρι πρότινος τον θέλατε στην φυλακή με το σκάνδαλο της Novartis».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιχείρημα που να αμφισβητεί την ιστορική σημασία της νέας Συμφωνίας Ελλάδος - Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια. Πρόκειται για μία ασπίδα έναντι απειλών κατά της χώρας μας, αποτελεί και τον πρόλογο της κοινής άμυνας και της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδες αναφορές. Θα κλείσω επισημαίνοντας με τη σοβαρή παράδοση που έχει κατακτήσει η χώρα μας τα κόμματα εξουσίας να ομονοούν σε θέματα εθνικής άμυνας και θα χαιρετίσω τη στάση του Κινήματος Αλλαγής. Εξ ου και θα ξανακαλέσω τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν τη στάση τους ιδίως όταν η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επειδή δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Η ευθύνη είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή, για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος - Γαλλίας.

Δείτε live: 

O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία με τη Γαλλία ιστορική ενώ σε άρθρο του στο Liberal έχει αναλύσει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας σε τρία ξεχωριστά αλλά αλληλένδετα επίπεδα.