Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί με ασφάλεια τους τουρίστες

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί με ασφάλεια τους τουρίστες

«Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο καλοκαίρι. Η πρόθεση μας είναι να υποδεχθούμε επισκέπτες χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στην ασφάλειά μας» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σαντορίνη, όπου βρίσκεται για να εγκαινιάσει το άνοιγμα του τουρισμού, μετά την επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας μαζί με τον υπουργό Υγείας από όπου έστειλε μήνυμα εγρήγορσης για να κερδηθεί το στοίχημα των θερινών διακοπών αλλά χωρίς έκπτωση στην ασφάλεια των πολιτών.

Στο χαιρετισμό του προς το προσωπικό του νοσοκομείου στάθηκε στην επιτυχή αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τους επισκέπτες που θα έρθουν στη χώρα μας φέτος το Καλοκαίρι.

«Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο καλοκαίρι και η πρόθεσή μας είναι να υποδεχθούμε επισκέπτες χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στην ασφάλεια αλλά και στην ασφάλεια προφανώς του πληθυσμού και βεβαίως και στην ασφάλεια των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από όπου και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τους τουρίστες φέτος το καλοκαίρι»

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, δηλώνοντας πως η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στον τουρισμό από αυτό το εμβληματικό νησί τη Σαντορίνη, που είναι γνωστή όχι μόνο για το ηλιοβασίλεμά της αλλά και για τους σημαντικούς αρχαιολογικούς της χώρους.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το άνοιγμα της χώρας με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα και χωρίς πανικό» και σημείωσε πως «θέλουμε οι επισκέπτες να έρθουν και να νιώσουν ασφαλείς», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «όλα θα πάνε εξαιρετικά», καθώς - όπως δήλωσε - «είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε το τουριστικό κύμα, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αλλά και έχοντας φροντίσει για την προστασία της υγείας όσο των κατοίκων, όσο και των εργαζομενων στον τουρισμό».

«Και όταν θα κλείσει ο κύκλος του καλοκαιριού θα μπορούμε να πούμε ότι δεν διαχειριστήκαμε απλά την πρώτη φάση της πανδημίας υποδειγματικά αλλά ότι βάλαμε και τον πήχη πολύ ψηλά στο πως μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι τον τουρισμό πάνω απ' όλα με ασφάλεια», υπογράμμισε.

Η υπουργός Πολιτισμού, επίσης ανέφερε ότι κεντρικό σύνθημα για την Ελλάδα αποτελεί το «πρώτα η ασφάλεια».

Η επιλογή του πρωιθυπουργού να εγκαινιάσει απο τη Σαντορίνη, έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, δεν είναι τυχαίο. Με την κίνηση αυτή θα θελήσει να δώσει το στίγμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες, τη στιγμή που η βαριά βιομηχανία της χώρας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. 

Στο πλαίσιο αυτό προηγήθηκαν οι  χθεσινές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα για το πλήρες σχέδιο ενίσχυσης των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα και το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό. «Μπορούμε να ανακοινώσουμε πολύ ευχάριστα πράγματα για το άνοιγμα της χώρας μας. Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι ήδη στρωμένη σε σχέδιο», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αυτές «από 15/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία. Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα. Από 1/7 έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά» ενώ θα υπάρξει «συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις.

Τα αεροδρόμια ανοίγουν όλα από 1/7 και την ίδια ημέρα ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα». Επίσης, «από 1/7 επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια». Σημειώνεται επίσης ότι έχουν γίνει σε κάθε επίπεδο επιχειρησιακές ασκήσεις ετοιμότητας.

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκης θα σηματοδοτήσει την περίοδο κατά την οποία  θα πρέπει να υπάρξει άρτια εφαρμογή του σχεδίου ανοίγματος της χώρας στον κόσμο μέσα από την υποδοχή χιλιάδων τουριστών. Ένα σχέδιο που πρέπει να λειτουργήσει στην εντέλεια, μια και η επιτυχία του θα κρίνει τί ποσοστό της φετινής τουριστικής περιόδου μπορεί να διασωθεί.