7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Κυρ. Μητσοτάκης για έκδοση 10ετούς: Σημάδι εμπιστοσύνης στην ανάπτυξη και τις προοπτικές της χώρας

Κυρ. Μητσοτάκης για έκδοση 10ετούς: Σημάδι εμπιστοσύνης στην ανάπτυξη και τις προοπτικές της χώρας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε ανάρτησή του στην έκδοση 10ετούς ομολόγου που όπως υπογραμμίζει αποτελεί άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«'Αλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας. Σήμερα εκδώσαμε ένα 10ετές ομόλογο με απόδοση περίπου 0,9%. Η χώρα δανείζεται με ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων», αναφέρει στο tweet του ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι εντυπωσιακή ζήτηση εκδηλώθηκε για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ την ώρα που το ελληνικό δημόσιο ζητούσε περίπου 2,5 δισ. 

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο Mid Swap + 90 μονάδες βάσης δηλαδή περίπου στο 1%, ωστόσο λόγω υψηλής ζήτησης υποχώρησε γρήγορα στο 0,95% και αναμένεται να κλείσει τελικά γύρω από τις 82 μ.β + mid swap, δηλαδή στην περιοχή του 0,91%.

Χρήστος Σταϊκούρας: Το spread του 10ετούς επέστρεψε στα επίπεδα του 2008

Την επιστροφή του spread μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα του 2008 σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας τη σημερινή επανέκδοση 10ετούς ομολόγου. Ο Χρ. Σταϊκούρας τονίζει ότι η Ελλάδα, σήμερα, άντλησε από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,9%.

Όπως, επίσης, αναφέρει στη δήλωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας, η σημερινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε με ιστορικά χαμηλή απόδοση, -0,31%, κάτι που σημαίνει ότι οι σημερινές εκδόσεις επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα.