Κυρ. Μητσοτάκης: Βαθιά ανάσα υγείας και προόδου κάθε τσιγάρο που σβήνει

Κυρ. Μητσοτάκης: Βαθιά ανάσα υγείας και προόδου κάθε τσιγάρο που σβήνει

Στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας τους τελευταίους οκτώ μήνες, την οποία χαρακτήρισε «συλλογική επιτυχία», στάθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Ο πρωθυπουργός, σε ανάρτησή του στο facebook, επισημαίνει ότι ο καιρός που όλοι κάπνιζαν στους κλειστούς χώρους μοιάζει μακρινός χωρίς να έχουν χρειαστεί πρόστιμα και ποινές, τονίζει πως στόχος είναι η κατανάλωση του καπνού του να έχει μειωθεί κατά 25% έως το 2025, ενώ καταλήγοντας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «κάθε τσιγάρο που σβήνει, θα είναι και μία βαθιά ανάσα υγείας και προόδου».

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Επί χρόνια ολόκληρα, στην Ελλάδα υποδεχόμασταν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος τυλιγμένοι σε γκρίζους καπνούς και πολιορκημένοι απ’ τους κινδύνους που προκαλούν. Και όμως, μέσα σε 8 μήνες όλα άλλαξαν: Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόστηκε παντού. Κι έγινε άνεμος που καθάρισε την ατμόσφαιρα, δροσίζοντας με πολιτισμό και ευγένεια την καθημερινότητά μας.

Φέτος γιορτάζουμε υπερήφανοι την συγκεκριμένη Ημέρα. Γιατί διαψεύσαμε όσους έλεγαν πως «αυτά δεν γίνονται». Περιορίσαμε δραστικά τη βλαβερή συνήθεια, προστατεύοντας την υγεία μας. Σεβαστήκαμε τον διπλανό μας, τηρώντας τα όρια ανάμεσα στην ελευθερία και την κατάχρησή της. Και γίναμε μέρος μιας συλλογικής επιτυχίας, εντάσσοντας σε αυτήν τις προσωπικές μας επιλογές.

Μοιάζει στ’ αλήθεια μακρινός ο καιρός που όλοι κάπνιζαν στους κλειστούς χώρους. Και δεν χρειάστηκαν πρόστιμα και ποινές. Η συνειδητή συμμόρφωση σε σωστούς κανόνες ήταν μία τρανή απόδειξη της δύναμης που έχει η Δημοκρατία της Πειθούς. Το πρώτο βήμα ατομικής πειθαρχίας, που στην πανδημία έγινε συνολική κοινωνική υπευθυνότητα.

Ο πόλεμος είναι εναντίον του καπνού, όχι των καπνιστών. Και πρέπει να συνεχιστεί, με στόχο η κατανάλωσή του να έχει μειωθεί κατά 25% έως το 2025. Όσα κερδίσαμε μέσα σε 8 μήνες έχουν χαράξει, πια, το δρόμο: Κάθε τσιγάρο που σβήνει, θα είναι και μία βαθιά ανάσα υγείας και προόδου.»