8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Κύπρος: Η Τουρκία μεταφέρει drones στα κατεχόμενα - Δημιουργεί αεροπορική βάση

Κύπρος: Η Τουρκία μεταφέρει drones στα κατεχόμενα - Δημιουργεί αεροπορική βάση

Η Τουρκία δεν ενισχύει απλώς, αλλά εδραιώνει την πολεμική αεροπορική παρουσία της στα κατεχόμενα, με την έλευση αλλά και μόνιμη εγκατάσταση drones στην παράνομη βάση του Λευκονοίκου, δύο μέρες πριν από την επέτειο της τουρκικής εισβολής και την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το sigmalive.com η Άγκυρα δημιουργεί αεροπορική βάση στάθμευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς αναμένεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Τύμπου περί των 15 με 20 drones και από εκεί να μεταφερθούν για μόνιμη εγκατάσταση στην παράνομη βάση στο Λευκόνοικο.

Τα περισσότερα από αυτά θα είναι τα κλασικά, δηλαδή αυτά που καθοδηγούνται εξ αποστάσεως, όπως το Bayraktar TB2, μοντέλο το οποίο ως γνωστό εξέλιξε ο Ταγίπ Ερντογάν για λογαριασμό της εταιρείας Baykar, της οποίας διευθυντικό στέλεχος είναι ο γαμπρός του Σελτζούκ Μπαιρακτάρ, αναφέρει το κυπριακό μέσο ενημέρωσης.

Επίσης, όπως σημειώνει, θα έρθουν στο αεροδρόμιο της Τύμπου και ορισμένα άλλα drones που είναι αυτόνομα, χρησιμοποιούν αλγόριθμους και μπορούν να επιλέξουν και κλειδώσουν τους στόχους που θέλουν να πλήξουν.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι όσο οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να εξοπλίζονται πρέπει να ληφθούν κάποια στρατιωτικά μέτρα, όπως είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Πληροφορίες, οι οποίες φέρεται να έχουν θέσει σε πλήρη κινητοποίηση το Ισραήλ, το οποίο βλέπει ραγδαία εξάπλωση της Τουρκίας, με σκοπό τον έλεγχο ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Το Ισραήλ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες διαθέτει τεχνολογία αντίδρασης με υπερσύγχρονο σύστημα κατάρριψης drones με Leiser» αναφέρει και προσθέτει πως είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που μπορεί να κάνει χρήση λέιζερ σε αεροσκάφος για αναχαίτιση στόχων σε επιχειρησιακή προσομοίωση.

Το θέμα της έλευσης των Τουρκικών drones συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του τέως πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου κατά την επίσκεψη του Προέδρου στο Τελ Αβίβ τον περασμένο Φεβρουάριο.