Ενυπόθηκα δάνεια: Κρατική επιδότηση έως και 90% της μηνιαίας δόσης σε πληγέντες

Κρατική επιδότηση έως και 90% της μηνιαίας δόσης σε πληγέντες

Πρόγραμμα επιιδότησης από το Δημόσιο, η οποία θα καλύπτει ακόμα και το 90% της μηνιαίας δόσης των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία, αναμένεται να «τρέξει» η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επαγγελματιών που πλήττονται από την κρίση του κορονοιού.

Στόχος του η στήριξη των ενήμερων ή με καθυστέρηση έως και 90 ημέρες χορηγήσεων, με εγγύηση την κύρια κατοικία του οφειλέτη με ποσοστά επιδότησης των δόσεων τους πρώτους μήνες ακόμη και στο 90%.

«Μάχη» με τους θεσμούς δίνεται και για την ένταξη στην παραπάνω δράση ακόμη και δανείων που συμπλήρωσαν τρεις μήνες καθυστέρησης μετά το 2018 και πριν από την τρέχουσα κρίση και άρα δεν υπόκεινται σε κανενός είδους προστασία με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Δηλαδή δεν μπορούν να ενταχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που έχει πάρει παράταση έως και το τέλος του ερχόμενου Ιουλίου και αφορά αποκλειστικά όσα δάνεια κοκκίνισαν έως και τις 31/12/2018.

Στην προκειμένη περίπτωση το ποσοστό της επιδότησης που προτείνεται από την ελληνική πλευρά είναι σημαντικά χαμηλότερο, έως και 50% σε σχέση με το αντίστοιχο των πράσινων δανείων.

Υπό τις σημερινές πρωτόγνωρες συνθήκες δεν θα είναι απίθανο οι θεσμοί να κάνουν πίσω ακόμη και για καταγγελμένα δάνεια, υπό την προϋπόθεση ότι ο σχεδιασμός των προϋποθέσεων ένταξης στο νέο καθεστώς είναι λογικός και δεν αυξάνει σημαντικά τον ηθικό κίνδυνο.