7ος χρόνος, ημέρα 2104η
Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Πάτρα

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Πάτρα
AP Images

Νέα παραλλαγή του κοροναϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα. Πρόκειται για το στέλεχος Β.1.621 της μετάλλαξης «Κάπα», η οποία προέρχεται από την Κολομβία και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Πάτρα ήταν από τις πρώτες περιοχές όπου είχε εμφανιστεί την άνοιξη και η μετάλλαξη Δέλτα. Πλέον, στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί συνολικά 29 κρούσματα που φέρουν με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Θα μείνει όπως η γρίπη

Ωστόσο ο  καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, διαβεβαίωσε ότι ναι μεν η μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική, αλλά όχι τόσο παθογόνα.

Σχολιάζοντας τη μετάλλαξη από την Κολομβία, σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις είναι μια αέναη διαδικασία χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι απομακρύνεται το τέλος της πανδημίας.

«Ο ιός μπορεί να εξασθενήσει. Οι κλώνοι που επικρατούν συνήθως είναι πιο μεταδοτικοί και λιγότερο παθογόνοι. Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να μείνει όπως η γρίπη» υπογραμμίζοντας ότι πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί ώστε να μην αφήνει ανοιχτό χώρο στις μεταλλάξεις να αναπτυχθούν.