7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από Δευτέρα 31/5 - Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από Δευτέρα 31/5 - Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ
AP Photo/Yorgos Karahalis

Η σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην πλειοψηφία των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας άνοιξε τον δρόμο για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση νέων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, παρά τη δεδομένη υποχώρηση της πανδημίας, κυβέρνηση και ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο σχεδιασμός για λήψη τοπικών μέτρων σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων.

Έτσι, από τη Δευτέρα 31/5 θα επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια, με αυστηρούς κανόνες προστασίας και πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που έχουν συνταχθεί από την αρμόδια Επιτροπή.

Συγκεκριμένα:

  • Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους.
  • Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα.
  • Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2.

Παράλληλα, από την ερχόμενη Δευτέρα μειώνεται το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το 50% στο 25%, ενώ στις 31/5 θα ανοίξουν και τα γήπεδα 5Χ5, με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Τέλος, αποφασίστηκε πως οι αθλητικές διοργανώσεις που τελούνται εκτός σταδίων ή εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων θα διενεργούνται νμε τις εξής προϋποθέσεις:

  • Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα.
  • Με rapid test ή PCR.
  • Ηλεκτρονικές εγγραφές.
  • Χωρίς απονομές, χωρίς θεατές, με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6/2021.

Τι θα ισχύσει για τις κόκκινες περιοχές στη διάρκεια του καλοκαιριού

Οι περιοχές που θα κοκκινίζουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα περνάνε σε τοπικά lockdown στα  οποία θα ισχύουν τα εξής μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.00 τα μεσάνυχτα με 6.00 το πρωί, τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, δεν θα υπάρχει μουσική, θα αναστέλλονται όλες οι εκδηλώσεις από λαϊκές αγορές μέχρι εμποροπανηγύρεις, θα απαγορεύεται η συνάθροιση ατόμων άνω των εννέα ατόμων σε ανοιχτούς χώρους, στα τραπέζια στην εστίαση θα μπορούν να κάθονται μέχρι τέσσερα άτομα ή αν είναι οικογένεια μέχρι έξι, θα αναστέλλονται όλες οι οικοδομικές εργασίες και όλες οι εκκλησιαστικές λειτουργίες  πλην των κηδειών όπου θα επιτρέπεται παρουσία εννέα ατόμων.

Νέα e-υπηρεσία επιδημιολογικής επιτήρησης

Ο Ν. Χαρδαλιάς προανήγγειλε ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, το οποίο θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά, σημειώνοντας ότι ο επιδημιολογικός χάρτης θα διαμορφώνεται κάθε Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, από τις 31 Μαΐου στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας ο κάθε πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί συγκεκριμένους δείκτες αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, όπως η θετικότητα και το επίπεδο εμβολιασμού σε κάθε περιοχή.

Διαβάστε ακόμα: 

Πώς θα γίνει η επιστροφή στα γυμναστήρια τη Δευτέρα - Ποιες οι επίσημες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας