Κορονοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο μας καλύπτει η μία δόση

Κορονοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο μας καλύπτει η μία δόση

Νέα μελέτη στο Ινστιτούτο Pasteur της Γαλλίας διερευνά κατά πόσο μας καλύπτει μία δόση εμβολίου έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού και ειδικά, έναντι της επικρατέστερης μετάλλαξης Δέλτα. Επίσης, εξετάζει τη λεγόμενη «πολυκλωνική αντίδραση» του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, που θα συμβάλλει στο χτίσιμο του τείχους της ανοσίας.

Η μελέτη έδειξε ότι το στέλεχος Δέλτα είναι λιγότερο ευαίσθητο στα εξουδετερωτικά αντισώματα – οι πρωτεΐνες σε σχήμα Υ που κολλάνε πάνω στον κορονοϊό και τον εμποδίζουν από τα να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα τρία επικίνδυνα νέα στελέχη του ιού (Άλφα, Δέλτα και Βήτα) ως προς την ευαισθησία τους σε διαφορετικές ομάδες αντισωμάτων:

  • μονοκλωνικά αντισώματα
  • αντισώματα από αναρρώσαντες (είχαν ληφθεί έξι μήνες μετά την ανάρρωση)
  • αντισώματα από εμβολιασμένους που είχαν όμως ιστορικό λοίμωξης Covid-19
  • αντισώματα από εμβολιασμένους χωρίς ιστορικό νόσησης.

Οι ειδικοί δοκίμασαν τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι των παραλλαγών του κορονοϊού και διαπίστωσαν ότι και τα τέσσερα εξουδετέρωναν το στέλεχος Άλφα. Το Δέλτα εξουδετερώνονταν από τα τρία εκ των τεσσάρων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Αλλά το στέλεχος Βήτα, το πιο δύσκολο να εξουδετερωθεί, είχε χάσει την ευαισθησία του σε δύο από τα τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα.

Τι είναι η πολυκλωνική αντίδραση

 

Ευτυχώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει αξιοσέβαστο αριθμό αντισωμάτων έναντι των διαφόρων τμημάτων του κορονοϊού. Πρόκειται για τη λεγόμενη «πολυκλωνική αντίδραση». Αλλά γεννάται το ερώτημα αν τα πολυκλωνικά αυτά αντισώματα μπορούν να εξουδετερώσουν τα αντισώματα που προλαμβάνουντη λοίμωξη από το στέλεχος Δέλτα.

Για να απαντήσουν στο ερώτημα οι ερευνητές πήραν δείγμα αίματος από 56 άτομα έξι μήνες μετά την ανάρρωσή τους από τη λοίμωξη Covid-19. Και διαπίστωσαν μια τετραπλάσια έως εξαπλάσια μείωση στην εξουδετέρωση των στελεχών Βήτα και Δέλτα, συγκριτικά με το Άλφα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα είναι πιο ευάλωτα στη λοίμωξη λόγω των νέων μεταλλάξεων διότι η ανοσοπροστασία δεν εξαρτάται απόλυτα από τα αντισώματα. Ωστόσο σημαίνει ότι τα στελέχη Δέλτα και Άλφα είναι πολύ διαφορετικά από τους άλλους ιούς με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπο το ανοσοποιητικό.

Μία δόση είναι αρκετή;

 

Το ενθαρρυντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι όσοι είχαν ιστορικό νόσησης και είχαν εμβολιαστεί (με Pfizer/BioNTech, Moderna ή AstraZeneca) είχαν όλοι αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι και των τριών στελεχών του κορονοϊού. Μια δόση μάλιστα του εμβολίου ήταν αρκετή για να ενισχυθεί η ανοσοαπόκριση του οργανισμού έναντι του στελέχους Δέλτα.

Τα νέα δεν είναι καλά για όσους είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση αλλά δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μία δόση εμβολίου προσέφερε πτωχό αριθμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της Δέλτα. Όμως δια της δεύτερης δόσης επιτυγχάνονταν η επιθυμητή αύξηση των αντισωμάτων κατά της μετάλλαξης Δέλτα, αν και μικρότερη συγκριτικά με το στέλεχος Άλφα.