Κορονοϊός: Μας τελειώνουν οι «έξυπνες» συσκευές;

Κορονοϊός: Μας τελειώνουν οι «έξυπνες» συσκευές;

Απώλειες ίσες με το ΑΕΠ μιας μικρής χώρας θα προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στους κατασκευαστές «έξυπνων» συσκευών. Συγκεκριμένα, ανάλυση της Juniper Research έδειξε ότι τους επόμενους εννέα μήνες εταιρείες μεταξύ των οποίων η Apple, η Samsung, η Amazon, η Xiaomi και η Huawei, θα δουν να ξεγλιστρούν από τα ταμεία τους έσοδα συνολικού ύψους έως 42 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η «αιμορραγία» θα προέλθει από όλες τις προϊοντικές κατηγορίες: smartphones, tablets, «έξυπνα» ηχεία και φορητές συσκευές. Στο σενάριο υψηλού αντίκτυπου, η έρευνα προβλέπει μείωση παραγωγής άνω των 80 εκατομμυρίων συσκευών στους επόμενους εννέα μήνες.

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση εξαρτημάτων, όπως οι μπαταρίες, οι επεξεργαστές και οι οθόνες, θα επηρεάσουν ολόκληρη την αλυσίδα, από τους παραγωγούς έως τους λιανοπωλητές. Η αγορά των smartphones θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς πάνω από το 85% των χαμένων παραγγελιών θα αφορά «έξυπνα» τηλέφωνα.

Η Juniper Research προτρέπει τους κατασκευαστές συσκευών να διαφοροποιήσουν τις βασικές γραμμές των προμηθευτών τους, ώστε να υπάρξει «διασπορά κινδύνου», υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουν ότι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τόσο την παραγωγή όσο και τις πωλήσεις τους, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προβλέψεις της IDC, η οποία επισημαίνει ότι η Κίνα, η χώρα στην οποία εκδηλώθηκε αρχικά ο κορονοϊός, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής «έξυπνων» συσκευών. Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο, οι πωλήσεις smartphones στην κινεζική αγορά θα συρρικνωθούν σχεδόν κατά 40%, σε ετήσια βάση, για το πρώτο τρίμηνο του 2020 ενώ ακόμη και αν υπάρξει ανάκαμψη στη συνέχεια, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσουν στα επίπεδα του 2019.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας με τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων smartphones στην ιστορία της αγοράς, παγκοσμίως. Από τα 99,2 εκατομμύρια τεμάχια τον Φεβρουάριο του 2019, ο Φεβρουάριος του 2020 έκλεισε στα 61,8 εκατομμύρια καθώς πολλά εργοστάσια την Κίνα είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Τη στιγμή που η κανονικότητα δείχνει να επανέρχεται στη χώρα, είναι η σειρά της Ευρώπης να δοκιμαστεί σκληρά από τον Covid-2019. Έτσι, οι καταναλωτές παραμένουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους και τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών έχουν κατεβάσει ρολά, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι αν η καραντίνα στις ευρωπαϊκές χώρες συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα χειρότερα, αν ο κορονοϊός χτυπήσει με βιαιότητα τις ΗΠΑ, τότε η αγορά των «έξυπνων» συσκευών θα γνωρίσει τη δική της πανδημία.