8ος χρόνος, ημέρα 2391η
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

Κορονοϊός: Η Πορτογαλία παράδειγμα στην ΕΕ - Στο 90% οι εμβολιασμένοι

Κορονοϊός: Η Πορτογαλία παράδειγμα στην ΕΕ - Στο 90% οι εμβολιασμένοι
Ap Images

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου κατά την επίσκεψή της στη Λισαβώνα.

Σε ομιλία της για το μέλλον της Ευρώπης, η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι «τα κρούσματα COVID-19 δυστυχώς αυξάνονται ξανά στην ΕΕ» αναφέροντας παράλληλα ότι παρά το γεγονός ότι η πανδημία «έχει ανατρέψει» τις ζωές όλων εδώ και 20 μήνες, η κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με το 2020.

«Χάρη στη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, έχουμε αρκετά (σε ποσότητα) ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια», τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος προσθέτοντας ότι «μπορούμε να μάθουμε από την επιτυχημένη κυκλοφορία εμβολίων στην Πορτογαλία, καθώς μπαίνουμε σε άλλη μια πολύ προκλητική χειμερινή περίοδο.

Πάνω από το 90% του ενήλικου πληθυσμού της Πορτογαλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως και, ως αποτέλεσμα, το ποσοστό μόλυνσης από την COVID-19 και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί». Επιπροσθέτως, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε και σε άλλες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ΕΕ και στον στόχο για τη δημιουργία μιας ΕΕ για την Υγεία.

Το Σχέδιο για τον Καρκίνο

Μιλώντας για το Σχέδιο για τον Καρκίνο, η Επίτροπος Υγείας επισήμανε ότι «η πανδημία έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της πρόληψης και της φροντίδας του καρκίνου σε κάθε κράτος μέλος με καθυστερήσεις στη θεραπεία, τη χειρουργική επέμβαση και τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καρκίνος και το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου είναι περισσότερο από ποτέ προτεραιότητα».

Η κ. Κυριακίδου επανέλαβε τη σημασία της αλληλεγγύης σημειώνοντας ότι «με την απάντησή μας στην κρίση, δείξαμε ότι όταν αναλάβουμε δράση μαζί, μπορούμε να προχωρήσουμε». Νωρίτερα, η Επίτροπος Υγείας είχε συνάντηση με την υπουργό Υγείας της Πορτογαλίας Μάρτα Τεμίδο, την οποία συνεχάρη για το ποσοστό εμβολιασμού που έχει επιτύχει η χώρα τονίζοντας όμως ότι μέτρα όπως οι μάσκες όπου χρειάζεται ή η αποφυγή του συνωστισμού δεν πρέπει να σταματήσουν να εφαρμόζονται καθώς προχωράμε προς τον χειμώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ