7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Κορονοϊός: Έσπασε το φράγμα των 50 εκατ. κρουσμάτων η Ευρώπη

Κορονοϊός: Έσπασε το φράγμα των 50 εκατ. κρουσμάτων η Ευρώπη
AP Images

Η Ευρώπη έγινε η πρώτη περιφέρεια του κόσμου όπου ξεπεράστηκε – χθες Δευτέρα – το όριο των πενήντα εκατ. μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, τουλάχιστον με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, καθώς η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του SARS-CoV-2 πυροδοτεί αυξήσεις-ρεκόρ των κρουσμάτων σε αρκετά κράτη της.

Στην περιφέρεια της Γηραιάς Ηπείρου επιβεβαιώνονται πλέον ένα εκατομμύριο κρούσματα κάθε περίπου οκτώ ημέρες.

Η περιφέρεια θρηνεί σχεδόν 1,3 εκατ. νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 αφότου εκδηλώθηκε σε αυτήν η πανδημία.

Σε 100 χώρες η μετάλλαξη Δέλτα

 

Η μετάλλαξη Δέλτα, πολύ πιο μολυσματική από την αρχική εκδοχή του ιού, έχει εντοπιστεί σε περίπου 100 χώρες και πλέον χαρακτηρίζεται η κυρίαρχη μεταξύ των μορφών του που συνεχίζουν να εξαπλώνονται.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κλυδωνίζονται (–2% χθες Δευτέρα) καθώς επενδυτές ανησυχούν πως η παραλλαγή Δέλτα ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Ευρώπη παραμένει μια από τις περιφέρειες του κόσμου που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία· καταγράφει πάνω από το ένα στα τέσσερα από το σύνολο των κρουσμάτων (το 27%) και κάπου τον έναν στους τρεις θανάτους (το 31%).

Σε 194 ημέρες η περιφέρεια έφτασε από τα 25 στα 50 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα· το σύνολο των μολύνσεων έφτασε στα πρώτα 25 εκατ. μέσα 350 ημέρες, κατά την ανάλυση των δεδομένων από το Ρόιτερς.

Βαρύ πλήγμα για τη Ρωσία

 

Η Ρωσία, η χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που δοκιμάζει το πιο βαρύ χτύπημα, πλησιάζει το όριο των 6 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Η Βρετανία έβαλε χθες Δευτέρα τέλος στα μέτρα που εφάρμοζε επί έναν χρόνο και πλέον, αλλά στη λεγόμενη «Ημέρα Ελευθερίας» έριξαν βαριά σκιά η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και οι δυσοίωνες προβλέψεις των τελευταίων ημερών.

Άλλες χώρες απεναντίας κλιμακώνουν τα περιοριστικά μέτρα μπροστά στην πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ