Κοντά στα 2.000 και σήμερα τα κρούσματα, σαρώνει η βρετανική μετάλλαξη

Κοντά στα 2.000 και σήμερα τα κρούσματα, σαρώνει η βρετανική μετάλλαξη

Στα επίπεδα των 1.800 κρουσμάτων αναμένεται να διαμορφωθούν σήμερα τα κρούσματα, συντηρώντας ψηλά την πίεση στο σύστημα υγείας, με τον παράγοντα των μεταλλάξεων να συμβάλλει σημαντικά στη διασπορά του ιού. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον 3.223 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορονοϊού, εκ των οποίων περίπου οι μισοί, 1.581, βρίσκονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 449, καταγράφοντας σταθερά αύξηση στις τελευταίες δέκα ημέρες, και δημιουργώντας αγωνία για τους ανθρώπους που δίνουν σκληρή μάχη για τη ζωή τους, αλλά και για τις αντοχές του συστήματος δημόσιας υγείας. Μόλις την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 367 και στις 18 του ίδιου μήνα ήταν 320. 

Όσον αφορά τη βρετανική μετάλλαξη, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα συνολικά 1.667 κρούσματα.

«Σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90%, σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%», τόνισε ο  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Στην Αττική όπου και παρουσιάζεται το εντονότερο πρόβλημα, το 70% περίπου των κρουσμάτων είναι με το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης», τόνισε από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι η κυριαρχία των μεταλλάξεων στα κρούσματα είναι η μία από τις τρεις αιτίες για την επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας. Οι άλλες δύο αιτίες είναι η κόπωση των πολιτών που οδηγεί σε μη τήρηση των μέτρων και οι καιρικές συνθήκες καθώς όπως και στη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο εμφανίζονται πάντα τα περισσότερα κρούσματα.

Ο ιατρός - ερευνητής Γιώργος Παυλάκης τόνισε ότι οι μεταλλάξεις θα πολλαπλασιάζονται «σαν τις κατσαρίδες» και θα συνδυάζονται μεταξύ τους «για να βγαίνει το χειρότερο» το οποίο όπως εξήγησε είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάδοση του ιού.

Στο «βαθύ κόκκινο» περισσότερες περιοχές 

Τις τελευταίες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σταθερά πάνω από 2.000 παρά τα ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ακόμη περισσότερες περιοχές βρίσκονται πλέον στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο» και δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλες, καθώς σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής.

Στην Αττική η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό τις τελευταίες ημέρες και το Σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική θα ξεκινήσει να πέφτει στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.