Κοντά στα 1.000 κρούσματα στο αεροπλανοφόρο «Ρούζβελτ»

Κοντά στα 1.000 κρούσματα στο αεροπλανοφόρο «Ρούζβελτ»

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορoνοϊό στις τάξεις του πληρώματος αμερικανικού αεροπλανοφόρου έφθασε τα 969, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληρωματος του αεροπλανοφόρου (4.800 συνολικά) που είναι θετικοί στον κορονοϊό είναι παράλληλα ασυμπτωματικοί, ανακοίνωσε ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζον Χάιτεν. Ο κορονοϊος έχει ακινητοποιήσει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στο νησί Γκουάμ, έχοντας στερήσει τη ζωή μέχρις στιγμής σε έναν ναύτη. 

Το ξέσπασμα της πανδημίας πάνω στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Ρούζβελτ πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, αφού αποκαλύφθηκε πως ο κυβερνήτης του ζητούσε με επείγουσα επιστολή του βοήθεια από την ιεραρχία, καθώς ο κορoνοϊός εξαπλωνόταν με γοργούς ρυθμούς στο πλοίο του. Η επιστολή διέρρευσε σε μέσα ενημέρωσης και ο κυβερνήτης, ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του στις αρχές Απριλίου. Μετά την αμφιλεγόμενη απομάκρυνση του αξιωματικού, ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτικού Τόμας Μόντλι αναγκάστηκε με τη σειρά του να παραιτηθεί, όταν διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης ηχητικό απόσπασμα ομιλίας του στη διάρκεια της οποίας επέπληττε τον αξιωματικό απευθυνόμενος στο ίδιο του το πλήρωμα, αποκαλώντας τον ανόητο.

Προ ημερών πάντως το πόρισμα της ενδελεχούς έρευνας της Ναυτικής Διοίκησης διεμήνυσε ότι ο Κρόζιερ θα πρέπει να αποκατασταθεί στην διοίκηση του αεροπλανοφόρου. Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Εσπερ ενημερώθηκε για τις συστάσεις και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει εάν θα υπογράψει όντως την επαναφορά του Κρόζιερ στη διοίκηση του αεροπλανοφόρου. Ωστόσο, η εφημερίδα Wall Street Journal σημειώνει πάντως ότι ο Εσπερ είναι καταρχήν αρνητικός. 

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ερωτηθείς σχετικά, διαφώνησε με την εκτίμηση ότι ο Κρόζιερ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του διότι προσπάθησε να σώσει τις ζωές των μελών του πληρώματός του. "Δεν συμφωνώ καθόλου μ’ αυτό. Καθόλου. Ούτε στο ελάχιστο" επέμεινε.