Κομισιόν: Κατηγορίες κατά της Amazon για παραβίαση του δικαίου ανταγωνισμού

Κομισιόν: Κατηγορίες κατά της Amazon για παραβίαση του δικαίου ανταγωνισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε επίσημες κατηγορίες για λόγους παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού κατά του τεχνολογικού κολοσσού Amazon επικαλούμενη το ρόλο της ως πλατφόρμα πώλησης προϊόντων σε εμπόρους και ως εταιρείας λιανικής που πωλεί τα ίδια προϊόντα.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνη για τον ανταγωνισμό Μαγκρετ Βεσταγκερ ανακοίνωσε "Καταλήξαμε στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η amazon έχει καταχραστεί παράνομα τη δεσπόζουσα θέση της ως πάροχος υπηρεσιών αγοράς στη Γερμανία και τη Γαλλία. Η amazon μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει ευαίσθητα δεδομένα μεγάλης κλίμακας για να ανταγωνιστεί μικρότερους εμπόρους λιανικής".

Οι κατηγορίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας που άρχισε πριν από δύο έτη και αντανακλούν τις ανησυχίες ότι η Amazon έκανε κατάχρηση του ρόλου της χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που συγκεντρώνει για τους εμπόρους για να τους ανταγωνίζεται. Η εταιρεία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει οιοδήποτε σχόλιο. Στο παρελθόν, είχε αποκρούσει όλες αυτές τις κατηγορίες, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι πολλοί όμιλοι λιανικής έχουν τα δικά τους προϊόντα και οι online πωλήσεις της προς αυτούς εκπροσωπούν ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού κλάδου λιανεμπορίου.

Οι επιχειρηματικές πρακτικές της Amazon έχουν μπει στο στόχαστρο της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Το 2018, οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Γερμανίας ξεκίνησαν έρευνα για το διπλό ρόλο της, δηλ. να πωλεί και σε εμπόρους λιανικής και τα δικά της προϊόντα, εξετάζοντας εάν τελικά η εταιρεία έκανε κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά για να εξασφαλίζει συμβόλαια με παράνομους όρους.