8ος χρόνος, ημέρα 2482η
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022

Κολομβία: Ο ΟΗΕ ζητάει ανεξάρτητη έρευνα για τους νεκρούς στο Κάλι

Κολομβία: Ο ΟΗΕ ζητάει ανεξάρτητη έρευνα για τους νεκρούς στο Κάλι

H Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την ανησυχία της σήμερα, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στο Κάλι, στην Κολομβία, που στοίχισαν τη ζωή σε 14 ανθρώπους, απευθύνοντας έκκληση για διάλογο και τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας.

Υπενθυμίζεται πως ο στρατός της Κολομβίας, υπό τις εντολές του προέδρου Ιβάν Ντούκε, άρχισε χθες να αναπτύσσει 1000 στρατιώτες στο Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και επίκεντρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών, αστυνομικών και ένοπλων πολιτών.

«Είναι απαραίτητο όλοι αυτοί που θα μπορούσαν να έχουν εμπλακεί (σε αυτή τη βία) προκαλώντας τραυματισμούς ή θανάτους, μεταξύ αυτών επίσημοι αξιωματούχοι, να βρεθούν στο επίκεντρο γρήγορων, αποτελεσματικών, ανεξάρτητων, αμερόληπτων και διαφανών ερευνών και να ζητηθεί από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, σε ένα δελτίο τύπου.

Υπογραμμίζεται ότι το γραφείο της Μπατσελέτ ανέφερε πως 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Παρασκευή και άλλοι 98 έχουν τραυματιστεί, 54 εκ των οποίων με πυροβόλα όπλα.

Ένας ανακριτής της εισαγγελίας του Κάλι πυροβόλησε εναντίον του πλήθους, σκοτώνοντας δύο αμάχους, προτού τον λιντσάρουν διαδηλωτές, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα βίαια επεισόδια λαμβάνουν χώρα έναν ακριβώς μήνα μετά τις κινητοποιήσεις της 28ης Απριλίου εναντίον ενός σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης, που γρήγορα εγκαταλείφθηκε και το οποίο στόχευε στην αύξηση του ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης εισοδήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ