Κοιτάμε κατάματα και φιλόδοξα το μέλλον

Κοιτάμε κατάματα και φιλόδοξα το μέλλον

Λίγες ώρες μένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές ανάδειξης του νέου Προέδρου της Παράταξής μας. Είναι μια κρίσιμη στιγμή και ταυτόχρονα μια ευκαιρία μιας νέας, δυναμικής πορείας με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή και πάλι των εξελίξεων.

Οδεύουμε προς τις εκλογές μέσα σε ένα κλίμα ανάτασης, αισιοδοξίας, προσδοκιών για το μέλλον της Παράταξης. Το Κίνημα Αλλαγής μετά από μεγάλο διάστημα φαίνεται να προκαλεί ξανά ενδιαφέρον, πολλοί πολίτες να ακούν τις θέσεις των υποψηφίων και να παρακολουθούν τις διεργασίες μας.

Μετά από καιρό, φαίνεται να ξεφεύγουμε από το δημοσκοπικό τέλμα του 6%-7%. Είναι πολύ σημαντικά στοιχεία και βέβαια όχι τυχαία. Η Κυβέρνηση δείχνει πια τα όριά της και τη μεταρρυθμιστική της άπνοια. Υφίσταται φθορές και σταδιακά αποσταθεροποιείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα κόμμα ανεπίδεκτο σε οποιαδήποτε αλλαγή, προσκολλημένο σ' ένα αθεράπευτο λαϊκισμό που βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στο ρόλο μιας σοβαρής, πειστικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όσο δε χάνει δυνάμεις, δείχνει όλο και πιο τυχοδιωκτική, ανερμάτιστη πολιτική συμπεριφορά. Τώρα είναι λοιπόν η ώρα του Κινήματος Αλλαγής, τώρα είναι η ώρα για ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος, να παρέμβει, να ανασυνθέσει τους συσχετισμούς, να συμβάλει σε ένα νέο πολιτικό τοπίο και να πείσει ότι μπορεί να συμβάλει σε μια νέα πορεία της χώρας.

Είναι μεγάλη επομένως η ευθύνη μας να μετουσιώσουμε αυτήν τη θετική ατμόσφαιρα σε δυναμική πορεία. Εξαρτάται από τρεις κατ΄ αρχάς βασικές προϋποθέσεις:

ΠΡΩΤΟΝ: Μαζική συμμετοχή ενεργών προοδευτικών πολιτών στις κάλπες, τόσο μαζική που να εκπέμπεται το σαφές μήνυμα μιας νέας συσπείρωσης, μιας επανεκκίνησης. Γι’ αυτό δεν πρέπει να δημιουργείται κλίμα περιορισμών από κάποιους,  αλλά κλίμα ανοιχτής αγκαλιάς χιλιάδων πολιτών που μπορεί τα προηγούμενα χρόνια και στις εκλογές του 2019 να ψήφισαν άλλους χώρους. Χρειάζεται να βάλουμε από την πρώτη στιγμή τις βάσεις ενός μεγάλου, ανοικτού, δημοκρατικού κόμματος που δεν διακατέχεται από τις φοβίες των μηχανισμών.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Εκλογή Προέδρου που έχει απήχηση στην κοινωνία, που μπορεί με σαφείς θέσεις και καθαρό αφήγημα να πείσει μαζί με όλους μας ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής. Ενός Προέδρου που θα εκπέμπει καθαρά μηνύματα και όχι θολούρα από την υπερβολική άσκηση ισορροπίας, ώστε να εκφράσουμε τις δυνάμεις του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, της ευθύνης και της λογικής. Την πληρώσαμε τη θολούρα,  την τακτική του ήξεις αφήξεις, τον ιδεολογικό μετεωρισμό που μπέρδευαν και δεν έπειθαν. Χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο που θα έχει την εμπειρία και τον δυναμισμό να δώσει σκληρές, καθημερινές μάχες μέσα και έξω από τη Βουλή, o ίδιος και όχι δι αντιπροσώπων. Γι’ αυτό και στηρίζω  τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Πολιτικό που πιστεύω ότι συγκεντρώνει αυτά τα στοιχεία.

ΤΡΙΤΟΝ: Η διασφάλιση της ενότητας του χώρου και προϋποθέσεων συλλογικής προσπάθειας για να ανέβει ο χώρος της Παράταξης. Δεν φοβάμαι. Δεν πιστεύω ότι ο χώρος έχει άλλους Ραγκούσηδες. Άλλωστε οι χιλιάδες πολίτες που θα συμμετέχουν στις εκλογές αποτελούν οι ίδιοι τη συγκολλητική ουσία του χώρου. Δεν θέλουμε όμως να επαναληφθούν λάθη. Αυτοί οι χιλιάδες πολίτες χωρίς αποκλεισμούς, πρέπει από την επομένη των εκλογών να αποτελέσουν το ανθρώπινο ποτάμι που θα μεταφέρει το μήνυμα της αλλαγής, της νέας πορείας.

Είμαι αισιόδοξη, ίσως πρώτη φορά μετά από καιρό. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δείξει ότι δεν αποτελεί απλά κόμμα με ιστορική πορεία προσφοράς στη χώρα, αλλά και κόμμα που βλέπει κατάματα τις προκλήσεις της εποχής της ψηφιοποίησης και της κλιματικής κρίσης και δίνει σύγχρονες απαντήσεις που θα πείθουν πολλούς περισσότερους πολίτες και ιδιαίτερα νέους. Αυτό και θα πράξουμε... 

* Η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι βουλευτής Β2 Τομέα Δυτ. Αθήνας με το ΚΙΝΑΛ