Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν: Κοινό μέτωπο Ελλάδας - Γαλλίας κατά των τουρκικών προκλήσεων

Κοινό μέτωπο Ελλάδας - Γαλλίας κατά των τουρκικών προκλήσεων

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμ. Μακρόν είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνοντας το μέτωπο Ελλάδας-Γαλλίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνομιλία η οποία διήρκεσε για περισσότερη από μισή ώρα, συζητήθηκαν οι ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου.

Η επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν ήρθε μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χ. Ακσόι στον Νίκο Δένδια και στον ύπατο Εκπρόσωπο της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ, για τις κοινές δηλώσεις τους στις Καστανιές Έβρου, καλώντας τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών «να ξυπνήσει από το όνειρο» και αποκαλώντας «εξωπραγματικές» τις δηλώσεις του για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα, μαζί με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η "φυλάκιση" της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Οι προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενη την ΕΕ, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, ο Ακσόι, χαρακτήρισε τις τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ως «προσπάθεια κάλυψης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων», και αποκαλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. «συνεργό» στα εγκλήματα της Ελλάδας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ κάλεσε σε διάλογο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω... προειδοποίησης ότι θα στεναχωρηθούν όσοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή χωρίς την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε πως «θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μας».

«Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας», σημείωσε ο Χ. Ακάρ για να προσθέσει: «Σας λέμε "ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε. Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε"».

Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ για την επικείμενη συνεδρίαση για το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων υπό το φως της ευρύτερης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.