Χ. Ακάρ για γεωτρήσεις: Ελάτε να τα βρούμε, αλλιώς θα λυπηθείτε

Χ. Ακάρ για γεωτρήσεις: Ελάτε να τα βρούμε, αλλιώς θα λυπηθείτε

Σε διάλογο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε ο Χ. Ακάρ μέσω... προειδοποίησης ότι θα στεναχωρηθούν όσοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή χωρίς την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε πως «θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μας».

«Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας», σημείωσε ο Χ. Ακάρ για να προσθέσει: «Σας λέμε "ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε. Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε"».

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση λέγοντας: «Στο Κυπριακό καθίστε ήσυχα, μην επιχειρήσετε  τετελεσμένα κλπ. Είμαστε εγγυητές, οι άλλες χώρες η Ελλάδα και η Αγγλία είναι δικό τους θέμα αν θα το χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμά τους, εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε. Στους ομογενείς μας εκεί δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε».

«Όλοι έχουν καταλάβει ότι προχωράμε σε γεωτρήσεις και όποιος δεν το έχει καταλάβει, υπάρχει και η νομική διαδικασία», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. 

«Κάνουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, όλοι το γνωρίζουν αλλά κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν. Κάθε μια από αυτές τις κινήσεις μας έχει νομική, ακαδημαϊκή και οικονομική βάση. Βασίζεται σε μία λογική βάση κάθε μια από αυτές. Αλλά αν δεν θέλετε να το καταλάβετε και κάνετε συμφωνίες με άλλες χώρες, αν νομίζετε ότι εμείς θα κάνουμε πίσω, κάνετε λάθος», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

«Ζητάμε νέα συνάντηση στρατιωτικών επιτροπών»

Ο κ. Ακάρ ζήτησε επίσης την εκ νέου συνάντηση των στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας - Τουρκίας, κατηγορώντας την Αθήνα για καθυστέρηση.

«Με τους συνομιλητές μας υπήρξαν τρεις συναντήσεις, μια στην Αθήνα και δυο στην Άγκυρα. Χρειάζεται και μια καινούργια συνάντηση. Καθυστερούν συνεχώς την τέταρτη συνάντηση προβάλλοντας ανούσιες προφάσεις», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ συμβούλεψε μάλιστα την Αθήνα να μην περιμένει αποτέλεσμα από τρίτες χώρες. «Όταν συμβεί κάτι, εκείνοι οι τρίτοι, θα σας εγκαταλείψουν. Εμείς λέμε, ελάτε να καθίσουμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι σχετικά με τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις. Επανειλημμένα έχουμε πει ότι προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας όσο μπορούμε», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Ακάρ άφησε αιχμές για διαστρέβλωση των προθέσεων της Άγκυρας από την ελληνική πλευρά.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα πως ό,τι κάνουμε εδώ δεν είναι απειλή, έχει να κάνει με τα συμφέροντά μας στη θάλασσα. Σεβόμαστε τις συμφωνίες, είμαστε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουμε το διάλογο, υποστηρίζουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αν και το λέμε αυτό επανειλημμένα δυστυχώς διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, διαστρεβλώνουν τις δηλώσεις, διαστρεβλώνουν τις λέξεις, συνεχίζουν να προχωρούν προς τους στόχους τους, που είναι ωστόσο αδύνατο να υλοποιηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: 

«Δεν είναι λύση αυτό, αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από πολιτικό διάλογο, διαπραγματεύσεις, με δια ζώσης επικοινωνία, με βάση διμερείς συμφωνίες και διεθνείς συνθήκες. Όλα αυτά μπορούν να επιλυθούν με όλα αυτά τα μέσα». 

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ δήλωσε επίσης πως η Αθήνα διαστρεβλώνει τα γεγονότα ακόμη κι όταν απευθύνεται «σε τρίτους που δεν γνωρίζουν την αλήθεια και δεν θέλουν να τη μάθουν. Και η παρέμβασή τους στα θέματα αυτά κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα», υπογράμμισε.