Κίνα: Υπό παρακολούθηση αμερικανικό πολεμικό πλοίο στα στενά της Ταϊβάν

Κίνα: Υπό παρακολούθηση αμερικανικό πολεμικό πλοίο στα στενά της Ταϊβάν

To πολεμικό Ναυτικό της Κίνας ακολούθησε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο το οποίο περνούσε από τα στενά της Ταϊβάν σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού ο οποίος έκανε λόγο για "φλερτ" σε υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της συγκεκριμένης χώρας.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό USS Mustin πραγματοποίησε "μια διέλευση ρουτίνας στα στενά της Ταϊβάν στις 19 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο".

"Η διέλευση του πλοίου μέσω των στενών της Ταϊβάν καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό", πρόσθεσε.

Αυτή είναι η 12η διέλευση μέσα από το στενό της Ταϊβάν που πραγματοποιείται απο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ φέτος.

Ο στρατός της Κίνας δήλωσε ότι οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της «παρακολουθούσαν» το πλοίο καθόλη τη διάρκεια της διέλευσης.

Τέτοιες αποστολές "γίνονται σκόπιμα, διαταράσσοντας την ηρεμία στα στενά της Ταϊβάν και στέλνουν μηνύματα στις δυνάμεις υπέρ ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, θέτοντας σοβαρά σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα", αναφέρει η ανακοίνωση.

Πρόσφατα η Κίνα καταδίκασε το γεγονός ότι το αεροπλανοφόρο "USS John S. McCain", εντοπίστηκε σε περιοχή κοντά στα νησιά Παρσέλ στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα, ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της θάλασσας η οποία είναι σημαντική διότι απ' εκεί διέρχεται όλη η εμπορική ναυτιλία που συνδέει την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με την Ανατολική Ασία, ενώ εκτιμάται ότι διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και αερίου.

Συνεπώς όλες οι χώρες που βρέχονται από τα 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας διεκδικούν ένα κομμάτι της πίτας με πρώτες τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.