7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Kίνα: Περνά τη μεγαλύτερη έξαρση Covid-19 μετά την αρχή της πανδημίας

Kίνα: Περνά τη μεγαλύτερη έξαρση Covid-19 μετά την αρχή της πανδημίας
AP Photo/Mark Schiefelbein

Η έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού που αρχικά ξεκίνησε από την κινεζική πόλη Ναντσίνγκ έχει εξαπλωθεί σε πέντε επαρχίες και το Πεκίνο, με τα κρατικά μέσα να χαρακτηρίζουν την έξαρση ως την πιο εκτεταμένη μετά τη Γουχάν.

Τα αποτελέσματα γονιδίων σε 52 περιστατικά που συνδέονται με την έξαρση έδειξαν ότι όλοι προσβλήθηκαν από το στέλεχος Δέλτα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Ντινγκ Τζίε, αναπληρωτής διευθυντής στο κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών της πόλης.

Τα κρούσματα στην πρώτη φάση της έξαρσης αφορούσαν εργαζόμενους στο διεθνές αεροδρόμιο Nanjing Lukou, που καθάρισαν αεροσκάφος που είχε φθάσει από τη Ρωσία, δήλωσε ο Ντινγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλληλούχηση γονιδίου του ιού σε δείγματα από τους εργαζόμενους ήταν ίδια με αυτή ενός μολυσμένου επιβάτη από την πτήση.

«Αφού ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους, και καθώς τα μέτρα καθαρισμού και προστασίας δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, είναι πιθανόν κάποια μέλη του προσωπικού να μολύνθηκαν, με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλωθεί μεταξύ του προσωπικού καθαρισμού», δήλωσε ο Ντινγκ.

Παράλληλα και εν μέσω κριτικής για την «αποτυχία» τους, αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει να υποβάλουν σε τεστ όλη την πόλη. Θα υποβληθούν σε τεστ και οι 9,3 εκατ. κάτοικοι της πόλης, συμπεριλαμβανομένων όσων την επισκέπτονται, ανέφερε το πρακτορείο Xinhua.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλες ουρές ανθρώπων. Οι αρχές φέρονται να έχουν παροτρύνει τους πολίτες να φορούν μάσκες, να στέκονται σε απόσταση ενός μέτρου και να αποφεύγουν να μιλούν ενώ περιμένουν.

Η Κίνα ανακοίνωσε 64 κρούσματα COVID-19 στην ηπειρωτική χώρα για τις 29 Ιουλίου, συγκριτικά με 49 περιστατικά μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Έως τις 29 Ιουλίου, η ηπειρωτική Κίνα είχε συνολικά 92.875 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, ενώ ο αριθμός των νεκρών λόγω του κορονοϊού παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.636.