Κίνα: Κλήση του ιάπωνα πρέσβη για τις δηλώσεις Άμπε

Κίνα: Κλήση του ιάπωνα πρέσβη για τις δηλώσεις Άμπε

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε χθες Τετάρτη το απόγευμα τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας στο Πεκίνο για «επείγουσα συνάντηση», εξαιτίας των θέσεων του ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για την Ταϊβάν.

Ο κ. Άμπε είπε πως η χώρα του και οι ΗΠΑ δεν θα έμεναν με τα χέρια σταυρωμένα εάν η Κίνα προχωρούσε σε εισβολή στη νήσο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ χαρακτήρισε «λαθεμένα» τα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού, που κατά την άποψη της κυβέρνησής της αντίκεινται προς τους βασικούς κανόνες των διμερών σχέσεων, στη συνάντησή της με τον ιάπωνα πρεσβευτή Χιντέο Ταρούμι.

Η τοποθέτηση του κ. Άμπε «αμφισβητεί ανοικτά την εθνική κυριαρχία της Κίνας» και «προσφέρει ανερυθρίαστα υποστήριξη στις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», τόνισε στον πρεσβευτή η κυρία Χουά, αναφέρει δελτίο Τύπου της κινεζικής διπλωματίας.

«Η Κίνα εναντιώνεται σθεναρά σε αυτό», πρόσθεσε και εξέφρασε την «έντονη διαμαρτυρία» του Πεκίνου.

Ο Σίνζο Άμπε τόνισε χθες, τοποθετούμενος μέσω βιντεοδιάσκεψης κατά τη διάρκεια φόρουμ που οργάνωσε το κέντρο μελετών Ινστιτούτο Έρευνας για την Εθνική Πολιτική (Institute for National Policy Research) της Ταϊβάν, ότι «εάν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν, θα είναι επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ιαπωνία, κατά συνέπεια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη συμμαχία ΗΠΑ -Ιαπωνίας», προσθέτοντας πως οι πάντες στο Πεκίνο, «ιδίως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ», πρέπει «να το κατανοήσουν αυτό» (25001596).

Ο κ. Άμπε, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού επικαλούμενος προβλήματα υγείας, παραμένει επικεφαλής της ισχυρότερης τάσης στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) και διατηρεί μεγάλη επιρροή στην παράταξη.